Протест срещу хомофобията в София

Граждански организации настояват престъплениеята заради хомофобия да влязат в Наказателния кодекс
хомофобия
Кадър: Нова тв

Представители на няколко граждански организации се събраха днес пред Съдебната палата с настояване за промяна на Наказателния кодекс, която да определи посегателствата срещу хората с нестандартна сексуална ориентация като престъпления от омраза.

Денят е избран, защото на тази дата Световната здравна организация взема решение хомосексуалността да бъде премахната от Международната класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето.

Организатори на събитието са ЛГБТ-ХХХ-колектив. Акцията се провежда с подкрепата на антифа-активисти, фондация „Ресурсен център „Билитис“, Български хелзинкски комитет и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Искаме промяна на Наказателния кодекс, която да признава хомофобията и трансфобията като мотиви при престъпление, заяви Лора Новачкова, която е сред организаторите на протестна акция, цитирана от Нова тв.

„Ако обществото си затваря очите за дискриминационните мотиви и не наказва ефективно престъпленията от омраза, извършителите им ще се увеличават“, коментира пред БНР Новачкова.

По думите й Наказателният кодекс в България не признава хомофобията като дискриминационни мотиви при престъпление.

Престъпленията от омраза не са случайни – те са знакови, това са престъпления с послания, смята Новачкова. Тоест, извършителите много често смятат, че имат моралните оправдания да вършат подобни злодеяние, защото смятат, че обществото е на тяхна страна. Смятат, че омразата им и към ЛГБТ-хора (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансполови) и трансфобията е оправдана, обяснява Новачкова.

Според данни, които тя цитира, 86% от анкетираните ЛГБТ хора през 2012 г. в България съобщават, че са преживели някакъв вид насилие. Новачкова също е преживяла такъв вид насилие, но подчерта, че най-страшното от всичко е, че в България няма мрежа за реакция. Организаторите коментираха, че малко хора са дошли на протеста именно защото се притесняват да се афишират, знаейки, че няма да бъдатн защитени.

Да подкрепят хомосексуалните дойдоха и хетеросексуални. Тук съм, защото подкрепям правата и смятам, че в едно наистина демократично общество няма място за дискриминация и насилие към различните хора, коментира един от присъстващите пред БНР.

Организаторите отбелязват, че българският Наказателен кодекс квалифицира престъпления, извършени спрямо някого поради неговата раса, народност или етническа принадлежност или с расистки или ксенофобски подбуди, но не прави това за престъпления, извършени поради сексуалната ориентация, половата идентичност или изразяването на пола на жертвата.

Според тях по-тежкото наказване на такива деяния идва в отговор на по-голямата вреда, причинена от тях, и спомага за възстановяване на чувството на сигурност, справедливост и правов ред както у засегнатите общности, така и в цялото общество.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.