ПЕТА написа писмо на Десислава Танева за биологичното веганско земеделие

Десисрава Танева
Десислава Танева. Снимка: МЗХ

След предстоящото разглеждане на реформата на общата селскостопанска политика на ЕС тази година, борбата срещу разрушаването на околната среда и измененията на климата ще станат част от нейните цели. В тази връзка ПЕТА Германия изпрати писмо до министъра на земеделието Десислава Танева на 22 февруари и я призова да включи биологичното веганско земеделие в реформата.

В писмото си организацията за защита правата на животните посочва, че производството на животински продукти се нуждае от значително повече вода, земя и други ресурси и причинява повече вредни емисии в сравнение с вегански храни. Освен това продуктите от животински произход представляват риск за хората и животниje: на пазарите на животни, при селскостопанските дейности и в кланиците животните обикновено са затворени в тясно пространство сред собствените си екскременти и биват убити на кървави подове – често без адекватно зашеметяване и когато са само на няколко седмици – което прави тези места перфектни развъдници на потенциално фатални микроби. SARS, свински и птичи грип, както и COVID-19 – всички те произхождат от места, където хората затварят и убиват животни.

„Изменението на климата е един от най-неотложните въпроси на нашето време. Европейският съюз трябва да насърчава биологичното веганско земеделие, за да въведе ефективни мерки за опазване на околната среда и климата, в съответствие с целите на селскостопанската реформа, както и за да подпомогне земеделците в устойчивото култивиране на почвата. Това ще предотврати завишения риск от разпространението на инфекции и ye сложи край на огромното страдание на животните“, обясни Илaна Боллаг, специалист в областта на климата и храните към ПЕТА Германия.

Отхвърлянето на животновъдството е от решаващо значение

Биологичното веганско земеделие е алтернатива на икономиката със затворен цикъл, базираща се на тор от селското стопанство, както и химически торове, и според ПЕТА е бъдещето на екологичното земеделие без отглеждането на животни. Според ООН е необходимо да се извърши глобална промяна към вегансur начин на хранене, за да се противодейства на най-лошите последици от изменението на климата. Проучвания показват, че преминаването към веган начин на хранене може да намали емисиите на парникови газове, съпътстващи хранителното производство със 70% до 2050 г. Биологичното веганско земеделие може да окаже позитивно влияние върху екологични проблеми като изчезването на видове, замърсяването с нитрати на подземните води и киселинността на почвата. Животновъдството в световен мащаб причинява повече парникови газове, отколкото различните видове транспорт взети заедно. Проучване, публикувано през 2020 г., подчертава, че производството на органично месо е също толкова лошо за климата, колкото и производството на месо от конвенционалните системи за отглеждане.

Към това се прибавят и драматичните последици за здравето на хората, произлизащи от животновъдството: разпространената употреба на антибиотици в животновъдството води до по-висок риск от заразяване с патогени, резистентни срещу антибиотици, които според института „Робърт Кох“ причиняват смъртта на 33 000 души само в Европа всяка година. Всеки веган спасява близо 150 живота годишно и намалява риска от рак, сърдечни заболявания, инсулти, диабет и затлъстяване.

ПЕТА, чието мото гласи „Животните не са за експерименти, храна, облекло, наше развлечение или каквато и да било друга форма на експлоатация“, работи активно в борбата срещу „специецизма“, познат на български като „видова дискриминация“ – убеждението, че човешките същества са по-висши от други видове животни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.