Съдът прекрати делото срещу Иво Прокопиев за продажбата на „Каолин“

Иво Прокопиев. Снимка: Надежда Чипева, Капитал.

Софийският апелативен съд окончателно прекрати делото срещу съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев за продажбата на мажоритарния дял на дружество „Каолин“ през 2012 г., съобщи Дир.бг

Прекратени са разследванията и срещу съакционерите му в „Алфа финанс холдинг“ Иван Ненков и Константин Ненов.

Тримата бяха обвинени през юли 2018 година за това, че като членове на съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ са преобразували имущество чрез покупко-продажба на акции от капитала на „Каолин“ АД, за което са знаели, че е придобито чрез „тежко умишлено престъпление“.

Разследването започна в Софийската градска прокуратура, след това беше прехвърлено в Спецпрокуратурата и после пак се върна в Градската.

Миналия октомври държавното обвинение прекрати делото и въпреки, че в постановлението за това се посочва, че при многобройните извършени проверки не са открити нарушения в дейността на „Каолин“ АД, но тъй като според защитниците на Прокопиев, Ненов и Ненков правното основание за прекратяването не е формулирано коректно, те са го обжалвали пред Софийския апелативен съд.

Решението на Софийския апелативен съд е мотивирано с липсата на престъпление в действията на Иво Прокопиев и съдружниците му в „Алфа финанс холдинг“ АД при продажбата на контролния пакет акции от „Каолин“ на фондовата борса.

То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.