Щабът отчете първи крачки от края на третата вълна на пандемията (допълнена)

проф. Костадин Ангелов

Обявиха как учениците се връщат в клас

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България, с много „крехки“ тенденции на спадане на заболяемостта от COVID-19. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Намалява заетостта на интензивните легла, посочи министърът. Отчетлива положителна тенденция имаме в Бургас, случаите „вървят надолу“, каза той.

Наблюдава се постепенно задържане и спад на заболяемостта, отбеляза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

За последното денонощие са изследвани 17 709 проби. 3556 са новозаразените, което е с близо 3 процента по-малко от предния ден. 330 са новохоспитализираните, със средна възраст 54 години. Заети са 64 процента от интензивните легла в болниците.

От началото на епидемията 12 368 медици са с положителен тест за COVID-19, активните случаи в момента са 1242, 1096 са на домашно лечение, 146 са в лечебни заведения, 10 са в интензивни структури, каза здравният министър.

По отношение на 14-дневна заболяемост в България, данните са 635 на 100 000, което ни отрежда на 9-о място в ЕС и 4-о на Балканите, каза Ангел Кунчев. По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС след Унгария и на второ място на Балканите – след Република Северна Македония.

Има спад в заболяемостта, но това са крехки тенденции и би трябвало да се акцентира върху отговорността на всеки един към процесите, които се развиват в пандемията, подчерта председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Ваксината на „АстраЗенека“ ще се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст и да не се прилага при жени, които имат повишен риск от тромбоза, каза здравният министър. В България няма докладвани случаи на тромбоза след поставяне на тази ваксина, допълни той. Хората с поставена ваксина „АстраЗенека“ да не се притесняват, призова министърът. Не се препоръчва специфична профилактика при тях. На спешно заседание на европейските здравни министри вчера настоях за единно европейско становище по този въпрос и единно послание към европейските граждани, каза министърът.

Обмисля се отваряне на „зелени коридори“ за РНК ваксини, когато има достатъчен брой от тях.

Не очакваме покачване на заболяемостта след изборите, защото струпването на хора беше извън сградите, мерките се спазваха, каза Ангелов.

Здравните власти предвиждат промяна в мерките в големите магазини, като ще се определи между 8 и 10 квадратни метра на човек. Предстои решението да бъде оформено в заповед до края на деня. По отношение на заведенията разговорите продължават, посочи министърът. Дайте ни още една седмица, за да стъпим на здрава медицинска основа за разхлабване на мерките, призова той.

По отношение на затруднения достъп на личните лекари до ваксини министър Ангелов заяви, че графикът в РЗИ-ата може да се подобри. Има възможност автомобили на МВР да бъдат използвани за разнасяне на ваксини до лични лекари, които са отдалечени от РЗИ, допълни той.

От понеделник, 12 април, взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес в режима, който беше преди 22 март – преди пълното преустановяване на присъствения учебен процес. От 12 април се връщат в училище всички ученици от 1-и до 4-и клас, както и три от осемте класа от 5-и до 12-и клас, като ще продължим графикът, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10-и клас, каза на брифинга в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че, ако ситуацията с мерките позволява, от 26 април ще се върнат в училище 5-и, 9-и и 12-и клас.

Традиционно 12-и клас приключват по-рано учебната година – в средата на май, и затова е важно тези ученици да се върнат в училище от 26 април. Графикът за 12-и клас е да бъдат присъствено в училище от 26 април до 14 май, когато и завършват учебната година, обясни министър Вълчев.

Към момента 500 са учителите и непедагогическият персонал с COVID-19, каза министър Красимир Вълчев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.