Цветозар Томов: Заявлението на Борисов за отказ от депутатското място е поредната гавра

Цветозар Томов Кадър: БНТ

Заявлението на Бойко Борисов до Централната избирателна комисия (ЦИК) за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с ЦИК, и със закона. Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран.

Това коментира във фейсбук страницата си бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Ето какво още пише социологът:

„Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати.

Пет години по-късно Пеевски и (Мустафа) Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така. По този начин се оформя една отвратителна практика – популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания, без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения.

Просто е за разбиране – ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя.

Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далеч преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента.

Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама.

Защото участието в избори, без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил.“

3 Comments

  1. Мнооого ви изненада Борисов , а?Няма да имате враг, с когото да се гаврите.Ще трябва да работите, да пишете закони, да управлявате и никой няма да ви е виновен , че сте некадърнии.Цялото шоу го купихте , за да яхнете Борисов- той да носи отговорност , а вие да му извивате ръцете и да го плюете.Само,че не преценихте кога да спрете с купуването на гласове.ДПС се оля и сега- 2 ДПСта- едните при Славчо , другите при Доганчо.Сега като наредят групата на шоумена, работата ще лъснее. Пак Доган ще раздава порциите през устата на Тошко Африкански. Бат Бойко ви изигра- тзи лакардий ги остави, не можело да не иска да бъде депутат- може и с това ви доказа , че е готов и да го преследвате по черния списък на Радев , защото е чист пред съвестта си , а Нинова не е чиста
    и не иска да излезе и Йончева не е , и тя си пази имунитета, и Радев се страхува да си даде имунитета.А Бойко хвърли всичко и каза- писнахте ми, боклуци..Той 20 години от живота си даде на тази държава, позволи да му се подигравате, да го хулите, да го плюете , да го осмивате- ха сега този ,дето стана известен с вицовете и скечовете за него е на мушката.Народът ще го побърка , ако не е в час.Оня актьор , дето се скъса да се лигави и продължава -Шишо, направете зам . министър на здравното министерство- да се смее на умиращите от ковид хорица.Нямате враг- с кой ще се заяжда Президента- със Славчооо.

  2. аз съм си дал гласът за Бойко БОРИСОВ.СЕГА СЛЕД ,КАТО ТОЙ СЕ ОТКАЗВА ОТ депутатското си място. искам отново да гласувам

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.