Проф. Коста Костов: Май месец очаквам още по-зловеща статистика на постъпващите в болница

Проф. Коста Костов

„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април, така че да оставим всякакви илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят“, каза пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог, председател на Експертния съвет, който беше направен в началото на пандемията към НОЩ.

„Още към 7 май ще видим зловещата статистика на ден в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко състояние, а 30 на сто в крайно тежки критични пневмонии. Защото ежедневно сега умират над 100 души… Британският щам е по-инфекциозен и предизвиква по-тежка пневмония. Две са важните предпоставки за постъпване в болница сега: този нов щам и заразяването от него на по-млади хора“, поясни проф. Костов.

По думите му не се наблюдават тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, но реинфекции има в целия свят. Но последните данни сочат, че значително по-малък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус, поясни проф. Костов в „Преди всички“.

Според него ваксинационният план върви хаотично и бавно. Получаваме по-малко от 15 на сто население с имунитет, а гоним 60% колективен имунитет, което при този темп на ваксинация едва ли ще успеем, защото вирусът е пред нас, каза специалистът.

„Не знам как в близко време ще достигнем поне над 25-30% стаден имунитет, като имате предвид, че дори 70% колективен имунитет се говори сега, че няма да е достатъчен, за да се постигне овладяване на пандемията. Моите прогнози са, че скоро няма да излезем от тази въртележка и вирусът ще продължи да циркулира сред нас под различни форми“, посочи проф. Костов.

Проф. Костов даде препоръки към пациентите за периода на възстановяване след Covid-19, както и какви са остатъчните симптоми след преболедуване.

„Защото имаме работа с особен вирус, който има психопатогенно действие и след преболедуване“.

1 Коментар

  1. Изборите приключиха , олигархията спечли мача, избраните са в цайтнот, объркаха им се сметките.Победила била опозицията–скучно ли ти е , пич, стига игра по клавиатурата ми)Та …победител, окончателен ще бъде …ковид.Тези , новите и президентско правителство да направят, пак ще загубят първенството.Не ще могат да управляват кризата. А икономическата криза ще им се стовари като боздуган на главата.Защо ?Защото след 3 месеца народът ще прогледне с кого си има работа , ще го усети на гърба си и няма да чака много и ще излезе на улицата- не както измислени , платени алчни властолюбци, които се карат публично , без капка срам, а като лавина ще излязат. Да,старата агентура на държавна сигурност е жива , но не е толкова мощна , като в миналото.Ще ги помете народният гняв. И 5 пъти да правят избори- няма да могат трайно да се вградят в държавата, защото кризата е световна , физическа смърт дебне отвсякъде.А и руснаците си отвориха проблем с Украина.Вижте ги само колко са одъртяли активираните агенти на ДС по телевизиите и езика им е същия, като преди, само , че слушателите вече не са същите.

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.