Премиерът: Не знам срещу какво ще се протестира. Че даваме демокрация и право на избор?

Бойко Борисов коментира актуалните теми пред български журналисти по време на посещението си в Брюксел преди срещата на върха на лидерите на ЕНП
profile_bb_nov_razmer
Снимка от сайта на Борисов.

 

„Пенсионните фондове, които би трябвало вече да започнат да изплащат пенсиите, не са в състояние – могат да изплатят съвсем малки суми. Предлагам и предложих всеки да има право на информиран избор – да прецени дали в НОИ, дали в частен пенсионен фонд. Това е демокрацията“.

Това каза пред българските журналисти в Брюксел, преди срещата на върха на лидерите на ЕНП министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус”.

“Какъв е аргументът против – че българинът в общи линии бил глупав и не можел за една година време сам да намери правилното решение и ние трябва да се върнем във времето на социализма, когато ни казваха кое е правилното решение и за още по-сигурно задължително да им отнемаме (държавата), тези 5% и да ги пращаме някъде – в тези фондове”, коментира премиерът.
„Аз като демократ считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Още повече – това ще доведе до конкурентост в самите фондове. Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да каже: вижте, при нас доходността е по-голяма, при нас парите ви се управляват по-добро, оставете ги. Никой не ги задължава хората, точно обратното, да ги махат, ще създадем конкурентост в пенсионните фондове и по този начин ще има по-голяма доходност”, каза още Бойко Борисов.

Той допълни, че от случая с КТБ си е направил извод, че когато нещо става автоматично, безконтролно в един момент дори стабилна институция като БНБ не е контролирана, както трябва.

Във връзка с подготвяните днес протести срещу пенсионната реформа премиерът заяви: „Не знам срещу какво ще се протестира – че даваме демокрация, че даваме на хората право на избор. Точно тези хора това искаха в предишните години. Единственото, което виждам, че може да имат основание е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ни подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение”. „Ако допускаме, сега не му харесват на даден човек или не е убеден, че в този пенсионен фонд правилно и сигурно парите му се управляват, да отиде в НОИ. Хубаво, но след една година или две види, че някой пенсионен фонд много добре работи и дават по-голяма ликвидност, по-голяма доходност на парите, да има възможност да се върне обратно. Ето, това само не е предвидено, което аз с две ръце бих го подкрепил” ,допълни Борисов.

 

Газовият хъб във Варна може да бъде направен по плана Юнкер

 

„Подкрепяме плана „Юнкер“, виждам големи възможности за България, особено в общи проекти с Румъния. И, разбира се, и газовия хъб, който предлагаме на Варна да се направи като първа стъпка за общ европейски енергиен съюз, раздвижване на борсата и всичко останало“, каза Борисов.

„Този газов хъб може да бъде направен по плана „Юнкер“ с Германия, с Франция, с който пожелае. В смисъл, активни сме много и съм оптимист, че вече проблемите са не само на България, или както един немски колега днес се изрази – Черният Петър да не остане за пореден път в България. Така че още в днешния ден се надявам да имаме решения”, допълни Борисов.

На въпрос дали България е подходила достатъчно амбициозно към плана „Юнкер“, както и дали проектите, които сме дали, са достатъчни, Борисов коментира: „Ние сме направили така, че не само да са достатъчни и да са в повече от това, което можем да очакваме. И допълнителни варианти знаете сме дали, така че нека да проработи, ние сме готови”.

„Но повтарям – особено с Румъния сега ще се видя с румънския президент, имаме много големи възможности, а и с Понта знаете, че сме в отлични отношение. И се надявам с румънците специално да подготвим нещо интересно”, каза още премиерът.

 

За „Южен поток“

 

Очакваме в днешния ден да ни се отговори точно – какво да правим по „Южен поток“. Имаме двустранно споразумение ратифицирано от парламента, имаме ангажименти по него. Оттук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не можем да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари, каза Борисов.

На въпрос за газовия хъб – дали са правени някакви експертни разчети, как ще изглежда чисто технически, кой ще плаща, както и относно ситуацията около „Южен поток“, за това дали ще се поискат някакви точни уверения от ЕК, от останалите лидери и какво те смятат за „Южен поток“, премиерът отговори: „Това са идеи, които ние ще сложим на масата на всички европейски държави. Какво е хубавото на лошото – всъщност, че близо година, както аз многократно казвах, че ще провалят „Южен поток“ с безумните конкурси и глупости, които вършиха и най-вече с изолацията на правителството на Орешарски”.

„Помните Драгомир Стойнев се явяваше само като пощальон. Хубавото е, че сега всички европейски лидери, включително Европейска комисия, Европейски парламент, Европейски съвет, канцлера на Германия, нашите колеги от сутринта и с Джоузеф Дол, и с групата на ЕНП в парламента – аз им разгънах картата, показах им всъщност какви са проблемите на България, какви са юридическите пречки, това че ние сме прогнозируем партньор на Европейския съюз означава, че и те трябва да поемат своят ангажимент да ни отговорят с да или с не кое може, или кое не. Всички са наясно и очаквам довечера на съвета и сега господин Дол ми е оставил време пред ЕНП да запозная колегите с това какво би понесла България като щети, ако не станем гъвкави, бързи в действията си заедно с цялата Европейска комисия”, посочи още той.

„Защото от друга страна пък ни тече инфриджмънт процедура. Надявам се днес да развържем този възел”, уточни Борисов.