Мика Зайкова: Мъдрият ни народ ни каза, че иска промяна

Мика Зайкова

„Нека да бъдем добри, нека да бъдем усмихнати, нека да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ – за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз.“

Това каза най-възрастният присъстващ народен представител Мика Зайкова, която откри първото заседание на 46-ото народно събрание.

Зайкова посочи, че е привилегия да открие първото заседание на новия парламент. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България, каза тя.

Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно – не иска да живее повече така, иска промяна, отбеляза Мика Зайкова.

Народните представители от 46-ото Народно събрание положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Традиционно след клетвата в пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на ЕС.

Преди началото проверка на кворума показа, че в НС присъстват 214 от 240 народни представители.
В пленарната зала е президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет, представители на основните вероизповедания в страната, на съдебната власт и на дипломатическия корпус.

На откриването присъства президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов и бивши председатели на Народното събрание.

На влизане в сградата депутатите получиха папка с Конституцията, справочник за структурата на администрацията, правилник за работата на НС и указания как се работи с електронната система за гласуване.