Стефан Янев: Картината с държавните финанси, която заварихме, беше меко казано притеснителна

Стефан Янев Снимка: МС

Парламентът изслуша служебният премиер Стефан Янев относно завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата. Освен министър председателя пред депутатите ще застанат днес и вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на икономиката Кирил Петков.

„Картината, която е заварил министърът на финансите по отношение на държавните финанси през май беше меко казано притеснителна“, заяви Стефан Янев, цитиран от Дир.бг. По думите му било установено е системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата – чрез измами или чрез избягване на плащания.

Стефан Янев обясни още, че перото за извънредни разходи в държавния бюджет за 2021 г. било изразходвано още през първите 4 месеца на годината.

„За мерките 60/40 и допълнителните 50 лева към пенсиите парите, заложени за цялата година били изразходвани към април и края на май“, отбеляза той. В цифрово изражение от 1,164 млрд. лв. – 638 млн. лв. са били заложени за финансиране на дейности, предвидени в бюджета и 509 млн. лв., за финансиране на непредвидени разходи.

Към края на април били изразходвани 117 млн. лв. за мярката 60/40, около 105 млн. лв. за добавки към пенсиите, 120 млн. лв. за финансиране на временна заетост и 61 млн. лв. средства по общинските бюджети, изброи той.

Стефан Янев обясни, че за да не остане страната тази ситуация служебният кабинет е подготвил актуализация на държавния бюджет, както и на тези на НОИ и НЗОК. По-късно днес служебният кабинет ще обсъди проектите, за ди ги внесе в Народното събрание.

По отношение на т.нар. „инхаус поръчки“ министрите от служебния кабинет констатирали, че от началото на 2019 г. до края на април 2021 г. по този метод са били възложени дейности за 8,6 млрд. лева.

„Рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила дейности за 2,4 млрд. лв. на 55 частни компании и 3,1 млрд. лв. на държавната „Автомагистрали“ без тя да има необходимия капацитет да извърши тези дейности. В последствие тези дейности се превъзлагат на подизпълнители по непрозрачен начин“, обясни премиерът.

За краткото време на служебното правителство, успяхме да запазим финансовата стабилност и да подобрим събираемостта, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета и увеличаване на социални плащания, отчете още министър-председателят.

„Само от Националната агенция по приходите се очакват над 1 млрд. лв. и допълнително от Агенция „Митници“ – около 500 млн. лв., така че в проекта за актуализация на държавния бюджет спокойно могат да се предвидят около 1,8 млрд. лв. допълнителни разходи за преизчисляване на пенсиите, за добавки за пенсионерите под линията на бедност, както и за посрещане на евентуална нова Covid вълна през есента“, обясни Янев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.