Румен Радев връчи мандат на ИТН. Вижте кой е кандидат-премиерът

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Получи го кандидатът за премиер на най-голямата парламентарна група „Има такъв народ“ Пламен Николов. 

„В резултат на изборите от 11 юли тази година на вас се пада отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта“, заяви държавният глава, връчвайки мандата на Николов и добави:

„Очаквам най-скоро вашите предложения за кабинет“.

По думите на президента има много неотложни проблеми, които се трупат, затова е недопустимо ИНТ да допусне провал.

Пламен Николов беше категоричен, че ще направи всичко в установените законни срокове.

„За мен е изключителна чест и отговорност да получа този мандат. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове“, каза Николов, докато получава мандата.

От „Има такъв народ“ вече показаха, че няма да допуснат директно налагане на кандидатури на квотен принцип и дори да приемат предложение на друга политическа сила, няма да отстъпят от правото си на решаващия финален глас.

Партията разполага със 7 дни, за да събере подкрепата на повече от половината депутати в Народното събрание.

По-рано през деня президентът Румен Радев обяви, че е дал време на партиите, но конструктивния диалог се разпада, затова е „време българите да узнаят какви са истинските намерения на победителите в изборите“.

Рокада в кандидат-премиерската кандидатура в последните минути преди ИТН да влязат в Президентството за връчване на мандата. Пламен Николов изненадващо замени спрягания от дни за бъдещ министър-председател Петър Илиев.

„За мен е чест и отговорност, ще направя всичко възможно“, заяви лаконично Николов.

Кой е Пламен Николов

Пламен Николов е роден на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица. Доктор по философия на правото с 15-годишен управленски опит в бизнеса и мениджмънта.

Предприемачът отговаря за цялостното бизнес представяне на компания в 67 международни пазара със 600+ търговски B2B партньора. Осигурява постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели на компанията в съответните пазари. Управлява всички процеси в компанията, свързани с търговския оборот, разходния баланс, ЧР, финансовите потоци и маркетинг дейността.

Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети.

Пламен Николов е завършил Klagenfurt Alpen-Adria Universitat, Австрия, както и СУ „Св. Климент Охридски“, където става Доктор по философия на правото, политиката и икономиката.

Владее английски, немски и руски езици.