Синелибри започва на 2 октомври

На премиерата на „В страната на последните неща“ на 5 октомври ще има видео връзка с Пол Остър.

В навечерието на седмото издание на кино-литературния фестивал Синелибри, който тази година ще радва публиката в продължение на цял месец – между 2 и 31 октомври, тече трескава подготовка за десетки събития с участието на прекрасни български и чуждестранни творци, лектори и продуценти.

Заради пандемията част от събитията ще се проведат онлайн, но това ще позволи видео срещите и разговорите да бъдат разпространени след края на фестивала и така да достигнат до повече ценители на киното, вдъхновено от голямата литература.

Още на 3 октомври, неделя, в кино „Люмиер“ ще се състои премиерната прожекция на мистериозната драма „Отражение“ в присъствието на режисьора Илкер Савашкурт и екипа на филма, част от който е и българско-германската актриса Симона Теохарова. Ярък трибют към автора на „Голият обяд“ Уилям Бъроуз, една от емблемите на бийт-поколението, сценарият на „Отражение“ е осеян с препратки към прочути творци и мислители като Едгар Алан По, Оскар Уайлд, Жан Бодрияр, Жан-Пол Сартр.

Кадър от „Отражение“

Реверанс към почитателите на големия американски писател и „изобретател на самотата“ Пол Остър е световната премиера на филма „В страната на последните неща“, адаптация на едноименния дистопичен роман, която ще се състои на 5 октомври от 20:30 ч. в Дома на киното. Недостижим хроникьор на Ню Йорк, авторът на „4321“ владее рядката способност да деконструира човешкото поведение и също като Дон де Лило и Филип Рот, с които нерядко го сравняват, се интересува от теми като отчуждението в съвременния свят, изолацията на интелектуалеца, тънката граница между нормалността и лудостта, невъзможността да избягаш от императивите на консуматорското общество. В рамките на събитието ще установим видео връзка с Пол Остър и с режисьора на филма Алехандро Чомски.

По случай 100-годишнината от рождението на ненадминатия полски фантаст, сатирик, хуманист, философ, футуролог и експериментатор Станислав Лем, на 14 октомври в Полския културен институт от 19:00 ч. за пръв път у нас ще бъдат показани късометражните филми на Ханка Брулинска „Стаята“ и „Маската“, създадени по мотиви от неговото творчество. А на 20 октомври от 19:00 ч., в литературен клуб „Перото“, ще представим блестящата книга анкета „Свят на ръба“ и новото издание на култовия научнофантастичен шедьовър „Соларис“ – и двете в превод на Лина Василева. Събитието е със свободен достъп. Почитателите на Лем могат да гледат и представлението „Соларис“, което през месец октомври се играе на 7-и и 14-и, от 19:30 ч., в Нов театър – НДК. Сценична адаптация и режисура – Мартин Киряков.

Церемонията по награждаване на победителите от тазгодишния конкурс за късометражен филм, вдъхновен от литературна творба, ще се състои на 28 октомври от 19:00 ч. в Joy Station и също ще бъде с вход свободен. Във финалната селекция от седем филма влязоха пет български продукции – „Копнеж каквото е“, „Да се изгубиш в Африка“, „Mr. Self”, „Мечтата на Наташа“, „Струиндол“ и „8848“, и един френски филм със заглавие „Ангелът на странното“. Лауреатите ще бъдат излъчени от жури в състав Станислава Айви – журналист и продуцент, Димитър Дринов – главен редактор на Operation Kino, Ралица Паскалева – актрисаСъбитието се осъществява с партньорството на TatraTea и ще бъде увенчано с тематично парти.

Официалният старт на Синелибри 2021 е на 2 октомври, събота, точно в 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата, а след празничната церемония ще се състои премиерата на провокативната биографична драма „Бенедета“ на режисьора Пол Верховен („Тя“, „Зов за завръщане“, „Първичен инстинкт“). Младото дарование на белгийското кино Виржини Ефира („Тя“, „В легло с Виктория“) се превъплъщава в образа на Бенедета Карлини, главна героиня в книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“ на Джудит К. Браун. Тази дръзка и необикновена екранизация, преплитаща темите религия, секс и власт, има номинации за „Златна палма“ и „Queer palm” от фестивала в Кан и две номинации от международния кинофестивал в Сан Себастиан – за най-добър филм и за наградата на публиката.

Напомняме, че в момента тече кино-литературната промоция на издателство „Колибри“ „По буквите на седмото изкуство“, която предлага отстъпка от 30% за всички екранизирани книги. От 2 до 31 октомври зрителите ще имат паралелен достъп и до 21 подбрани заглавия от програмата на фестивала чрез платформата Neterra.TV+. Екипът на Синелибри призовава всички посетители на киносалоните да съблюдават строго противоепидемичните мерки.

Билети за прожекциите в столицата зрителите могат да си набавят тук: https://epaygo.bg/1058124692 

Официалният сайт на събитието е www.cinelibri.com