Мими и Биби пишат писма до Дядо Коледа в „Маргаритка: Коледни вълшебства“

Коледа е един от най-вълшебните моменти в живота на всяко дете. Елхите са готови да бъдат украсени, а писмата за Дядо Коледа – да бъдат написани и да донесат на най-малките всички желани подаръци. Но дали новите играчки, дрехи и лакомства са най-важното по време на коледните празници? 

Точно навреме, за да отговори на този въпрос, се появява „Коледни вълшебства“ – новата книжка от проекта „Маргаритка“ на дуото Виктория Величкова (Вики от „Мастило”) и Яна Липованска – с не една, а две нови коледни истории за приключенията на Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето. 

В това празнично издание Биби и Мими се захващат с вълнуващата задача да напишат своите писма до Дядо Коледа и да измислят коледните си желания – а те са толкова много. С помощта на своите приятели Бухалчето и Маргаритка, елф, джудже и един от истинските елени на Добрия старец децата ще разберат, че Коледа не е просто повод да получат нови вещи, а много повече от това. Коледа е празникът на светлината, доброто и времето, прекарано с най-близките. 

„Маргаритка: Коледни вълшебства“излиза с красивия текст на Илия Деведжиев, придружен от вълшебните илюстрации на Веселка Велинова, и разказва една незабравима зимна история, която отвежда децата на далечно приключение чак до Лапландия. 

Това е седмата книжка от поредицата „Маргаритка“, която по увлекателен и съобразен с мисленето на децата начин помага на родителите да обяснят малчуганите различни ситуации от ежедневието им. Коледното издание на Илия Деведжиев и Веселка Велинова едновременно забавлява малките читатели и ги учи как да бъдат по-скромни, търпеливи и благодарни за всичко, което получават. 

„Коледни вълшебства“ е специална изненада за почитателите на песничките, видеата и книжките на стартиралия през 2016 г. проект „Маргаритка“, който цели да създава забавно и полезно съвременно съдържание на български език за най-малките. 

Още от поучителните истории за Биби и Мими може да намерите в поредицата „Полезни навици“, която започна през 2020 г. и има за цел да представи на пръв поглед досадни задачи като миенето на зъби и  ходенето на детска градина като вълнуващи приключения, които правят децата герои. От тази поредица на пазара може да откриете „Маргаритка: Заспиваме със Сънчо”, „Маргаритка и чистите зъбки“, Мими и Биби отиват на море”, Маргаритка: Биби и Мими на детска градина, „Маргаритка и вкусната храна“ и „Маргаритка и чистите ръце“.

Из „Маргаритка: Коледни вълшебства“

Една сутрин, когато вятърът гонеше малки снежинки, които летяха по двенки, по тринки, когато земята се готвеше цяла да се покрие с наметката бяла, когато отсреща съседски комин в небето издишваше призрачен дим и по ъглите на всички стъкла се криеха свити парченца мъгла…

… Мама влезе в детската стая, извика едно бодро „Добро утро!“ и както всеки ден, отиде до големия календар с весели рисунки:

– Хайде, ставайте и кажете „Здрасти!“ на месец декември!

Мими се изтърколи от леглото, нахлузи на крачетата си топлите пантофки и с любимото си мече за заспиване Нани под мишница застана до Мама.

– Декемвриии! Месецът на Коледа!

– Точно така. – потвърди Мама

– Олелеееее! – скочи от леглото Биби и се спусна към банята – Трябва бързо да се измия, да се облека, да закуся… Хайде, Мими! Бързоооо!

– Къде се разбърза така? – ахна Мама.

– Още не сме написали писмо до Дядо Коледа! Ами ако останем без подаръци?

– О, Мамо, нали ще ни помогнеш? – изчурулика Мими и се спусна след Биби.

Скоро от банята се разнесе песента „Джингъл белс“, изпята на два гласа с четка за зъби в уста. Децата излапаха закуската без никакви капризи и прибраха чашките и чинийките в миялната машина. Няма да повярвате, но дори сами оправиха леглата си, изчистиха малкото бюро и започнаха едно през друго да изреждат желанията си.

Толкова се вълнуваха, толкова дълго бяха чакали този момент, толкова пъти бяха премисляли и променяли желанията си, че сега направо избухнаха:

кукла, камионче, замък, констуктор, рокля на принцеса, влакче с дървени релси, топка, куклена кухня, пожарна, бебе в количка, замък, шейна, барабанче, пееща книжка, телефонче, светещ пистолет… и още, и още, и още… така се надвикваха и прекъсваха, че настана истинска какофония (и шумотевица).

И така, никой не забеляза как в долната част на прозореца се подаде и бързо изчезна върхът на висока шапка. После оттам надникна едно оченце с рошава вежда. Ако някой можеше да погледне от улицата, щеше да види как едно джудже е стъпило

на най-високото листенце на Маргаритка и гледа през прозореца.

Какво джудже? – ще попитате. – Ами коледно! Казва се Олемал Ядавидим.

Защо наднича? За да знае какво правят Биби и Мими и да каже на дядо Коледа.

Защо Маргаритка му помага? Ама хайде сега, не знаете ли, че коледните джуджета са първи приятели с любимите играчки на децата, говорят си тайно с тях и знаят всичко, ама наистина всичко за децата. Да, да – те знаят всяка добрина или пакост, те

забелязват всяка победа и всеки неприятен неуспех.

– Видях достатъчно – каза джуджето и скочи на земята – Колко много неща искат, колко много!

– Не забравяй, че нашата работа е само да наблюдаваме и записваме. Всичко – и доброто, и лошото. Дядо Коледа взема решенията накрая. – наклони главица Маргаритка.

Можете да поръчате новата книга за Маргаритка ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.