Проф. Ива Христова: Засега няма случаи на Омикрон в България

проф. Ива Христова

„Към момента у нас няма случаи на Омикрон, но сме направили всичко възможно, за да можем да го заловим възможно най-рано“, заяви по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя съобщи, че за целта Центърът е разпратил писма до лабораториите, които правят тестове за коронавируса, с искане „всички онези писиар-резултати, които ги съмняват, задължително да ги пращат за секвениране“. Вирусологът обясни, че има писиар тестове, които се базират на три гена, доказва се секвенция и при Омикрон ще има негативен резултат за S-гена.

„Тоест, лабораториите могат да се ориентират веднага за това, че има отклонение и тези проби да се изпращат за секвениране“, обясни Ива Христова.

„Притеснителното е, че този вариант измести Делта, който беше абсолютен хегемон, но няма никакви данни да протича по-тежко, напротив, единичните случаи в Европа сочат по-леко протичане“, успокои тя.

Директорката на НЦЗПБ обаче препоръча всички пристигащи в България да бъдат тествани още при влизането в страната и поставени под карантина до излизането на резултата. аргументът й е, че вирусът вероятно вече циркулира из цяла Африка, а не само в ЮАР, а така също и в Европа.

Няма как да гадаем кой откъде пристига, смята проф. Христова, поради което настоя за тестване още на влизане в България. Затова тя смята, че се налага затягане на контрола по границите и изобщо за спазването на мерките.

Проф. Ива Христова коментира и проблема с големите ученици, които все още учат онлайн поради липса на тестове, както обясняват от МОН.

Според епидемиолога обаче на този етап спокойно учениците от 5 до 12 клас е разумно да се върнат за известен период на училище преди да се е разрастнал новият вариант и да сме влезли в нова вълна.

„Много е труден въпросът с учениците, защото сме между двете злини. Предполагам, че за известно време могат да бъдат пуснати в училище, за да наваксат“, коментира проф. Ива Христова.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.