Мария Капон: Държавата дерибейства с парите ни

Председателката на Единна народна партия и член на Националния съвет на Коалиция „Десните“ пред Vevesti.bg

Мария Капон добра от ФБ

Позиции:

С операцията по привличане на средства от частните фондове се цели намаляване на дефицита в НОИ

Пред „Южен поток” икономическа перспектива няма, той е политически проект

НЕК отдавна е във фактически фалит

 

Г-жо Капон, вчера министърът на финансите заяви, че това, което се предлага е пенсионна реформа, а мнозина го сметнаха за посегателство над частните пенсионни фондове. Вие как я оценявате?

Странно е, ако това е представата за реформа на един, обявил се за десен министър на финансите. Първо, самата реформа не беше представена и дискутирана с тези, които ще я ползват. Т.е. с всички нас. А това е важно, защото всеки има право да знае какво ще се случва с неговите лични пари.

Какво се случи? Министърът и премиерът се видяха само със синдикатите и се сговориха за тази промяна. С други думи тя гласи, че ако в рамките на една година не отидеш изрично да заявиш, че ДЗПО-то ти остава в частен фонд той автоматично и необратимо преминава в Националния осигурителен институт (НОИ). Ако до днес си имал частна партида, поименна, за твоите си пари, към която се добавят доходи, от утре това попада в общия кюп на НОИ, които са в сериозен финансов дефицит. Това е все едно ако пропуснеш да напишеш завещание, държавата да ти прибере къщата, защото изрично не си упоменал, че я оставяш на децата си с идеята, че тя все пак ще ги настани някъде и няма да изхвърли на улицата.
Подобен болшевишки подход няма нищо общо с думата реформа, нито решава кардинално проблема с дефицита в НОИ, нито облекчава положението на осигуряващите се.

Но все пак се твърди, че инвестициите на частните фондове може би не са сигурни, докато зад НОИ стои държавата?

Нищо подобно. Зад НОИ стоят милиарди дългове и се субсидира от други данъци или от нови държавни дългове, които пак ние плащаме. Държавата не стои зад нищо, защото държавата, това сме ние. Същото е и с Фонда за гарантиране на влоговете. Когато настъпи проблемът с КТБ, средствата до 100 000 евро бяха изплатени от този Фонд, който бе събран от банките, а не ни е помогнала държавата както някой днес погрешно се опитват да ни обяснят. Дори, когато станаха наводненията, хората се самоорганизираха, а доброволците свършиха повечето работа. Затова и ненапразно получиха наградата „Човек на годината“. Явно държавата, за която плащаме, не работи, а някакви хора, които се намират на върха й, се опитват да дерибействат с парите ни.

А защо мислите, че нещата с частните фондове са сигурни?

Ето тук вече най-после идва ангажиментът на държавата. Точно, както в случая с КТБ. Тя със своите органи трябва да оказва контрол и надзор, за да не се стига до риск за вноските на гражданите.

Т.е. цялата схема е сбъркана, така ли?

Не е сбъркана. Сбъркана е когато е допусната грешка. Тук говорим за умишлен акт, с цел да се привлече съществена част от тези около 8 млрд. лева лични спестявания от частните фондове, за да могат от ГЕРБ да се похвалят, че е спаднал дефицитът в НОИ и в държавния бюджет. Но дори да се случи, това ще бъде еднократен акт и после дефицитът в НОИ отново ще започне да расте, защото реално реформа няма. Сладките приказки за свободна конкуренция и избор, които ни пробутва министър-председателят щяха да са истина, ако беше възможно движението и в обратната посока – от НОИ към частните фондове. Забележете, че единственият въпрос, който мина набързо, бе именно този, а темата с увеличаването на възрастта за пенсиониране „благородно“ бе прехвърлена за догодина, защото по нея щял да се търси консенсус. При положение, че на всички е ясно какво трябва да се случи.

Какви са перспективите пред проекта „Южен поток“ след становището на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и срещата с германския канцлер Ангела Меркел?

От години твърдя, че пред „Южен поток“ перспектива няма. Говоря още за времената когато той струваше 800 млн. евро. С не по-малка убеденост го твърдя и днес когато по руски оценки струва 3,7 млрд. евро. Премиерът Борисов, за разлика от Реформаторския блок, винаги е бил за строежа на тази тръба, но вече различията изглежда са изгладени. Той амбициозно тръгна за Берлин с намерение да се помоли до Варна да се изгради газов хъб, но срещу това получи експерти, от страна на Германия, които щели да му помагат.

В същото време министърът му на икономиката побърза да обяви, че заминава за Москва за среща с колегата си Александър Новак. Оттам хладно заявиха, че договорка за подобна среща няма. Мисля, че и на хората с невъоръжено око става ясно, че любезните дипломатически сигнали гласят, че такъв проект няма да се осъществи. Ако това беше икономически проект като всеки друг, който търси изгода от реализацията си за всички участници в него не би имало никакъв проблем, при спазване на европейското законодателство, той да се осъществи и всички да са доволни от него. Но от самото начало бе ясно, че това е политически проект, предназначен да изолира Украйна, да увеличи зависимостта на Европа от руските ресурси и в по-податливите членки на евросъюза, каквато е България, да финансира корупционна среда, близка до интересите на Кремъл. Именно затова цената на проекта нереално нарасна, именно затова се направиха опити да се прескочи европейското законодателство и дори се направиха опити да се пробутат лобистки поправки в националните ни закони. Всичко завърши с пълен провал. Не на последно място заради ограничените възможности на Москва да финансира безкрайно подобни мероприятия. Все пак чухме, дори от устата на Борисов, признанието, че финансов модел за проекта „Южен поток“ няма. След като е така, не знам кой и как реши да изчислява загуби, пропуснати ползи и други врели, некипели. Не стана ясно на какво отгоре същият Борисов положи подписа си през 2012 г. Но ние вече сме свикнали, че той не носи вина за нищо в тази държава.

Станахме свидетели на бързо овладяна стачки на миньори, но от НЕК признаха, че не могат да плащат тока и утре може да има нови протести на друго място. Може ли положението да излезе извън контрол, защото държавата не може да действа всеки път като линейка и къде е решението?

Изходът е посочен в закона, а НЕК отдавна е във фактически фалит. В България час по-скоро трябва да започне да функционира електроенергийна борса, а не цените да се определят от политически орган като ДКЕВР. Тогава дефицитите в системата постепенно ще изчезнат. В енергетиката генерално има три неща, които трябва да се случат.

Първо, да има константна и съгласувана между всички ни стратегия поне за следващите 30 години.
Второ, да бъде пуснат пазарът да свърши това, което дирижираната от държавата икономика съсипа.
Трето, може би най-първо, трябва да се спрат кражбите в системата. Защото от сблъсък между лобита, наедряващи върху гърба на държавата, трябва да се премине към свободна конкуренция, носеща качество и по-ниски цени за потребителите. Инак утре ще стачкуват други миньори, а ние само ще запълваме дупки.

4 Comments

  1. Димитре,ако имаш по-дълго въже,вземе та са обеси,нещастнико!!
    Невъзможно е да се напишат толкова много глупости в твоите 3-4 реда.

  2. Абе мършо защо говориш глупости!!! Моите пари никой без мое разрешение не може даги прехвърля в НОИ !!!! Това за догодина и след това важи за тези 18-19 год. младежи които тепърва ще излизат на пазара на труда !!! Каква национализация какви пет лева!!! Ами ако някой фонд фалира утре ко праим тогава !!! между другуто единия фонд преди време искаха да го продават на офшорка!!! Дали и Прокопиев нямаше нещо общо с единия фонд!!!

    • Здравей мършояде.))А ти знаеш ли. че всяка година наливаме по около 3 млрд.в НОИ.Това са пари от данъци и нови заеми, които пак ти плащаш.Кой е фалирал според теб?Като фалира КТБ кой плати до 100 000 евро, държавата ли? Май беше фонда за гарантиране на влогове събран от банките в страната.Айде като не си в час си почивай

Коментарите са ограничени.