Радан Кънев: След реформата на ВСС следва прокуратурата

Лидерът на ДСБ отбеляза конструктивната реакция на Борисов и определи приетото вчера от МС постановление за създаване на платформа за електронна търговия с лекарства като най-големият пробив в здравната реформа за последното десетилетие
Радан Кънев Монтана
Снимка: Пресофис на Реформаторския блок

Реформата във ВСС ще бъде осъществена независимо дали това ще стане чрез конституционни промени или чрез закон. Това е първата крачка и задължителна основа, за да можем да продължим съдебната реформа.

Това категорично мнение изрази в монтана съпредседателят на ПГ Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, съобщиха от пресофиса на формацията.

Следващата голяма крачка е реформа в българската прокуратура. Създаването на независима прокуратура е в основата на успешната борба с корупцията. РБ ще има допълнителни предложения в тази насока, но за тях до момента нямаме съгласие в управляващото мнозинство, заяви депутатът.

Радан Кънев похвали Бойко Борисов, че е подкрепил усилията на министър Москов в кабинета.

„Нашият сигнал, че съпротивата на депутатите от ГЕРБ ни тревожи беше разбран много конструктивно от премиера и темпът на здравната реформа беше възстановен. Екипът на Д-р Москов коригира комуникационната си стратегия, обиколиха цяла България и разясниха идеите си и в момента реформата има както парламентарна, така и обществена подкрепа. Най-големият пробив в здравната реформа за последното десетилетие обаче е приетото вчера от МС постановление за създаване на платформа за електронна търговия с лекарства за всички видове болнични заведения. Това ще сложи край на непрозрачните обществени поръчки, струващи милиони на българските данъкоплатци и ще намали разходите за лекарства около 30 %.“, обясни Падан Кънев.

По горещата тема за ситуацията в Гърмен лидерът на ДСБ посочи, че поведението на държавата е част от проблема в Гърмен, и че тези гета са резервоар за изборни гласове и са плод на дълбока политическа корупция.

„Ако проверим изборните резултати в района, ще видим, че 90% от гласовете са на една политическа сила. Решението е скъсване на всички връзки на МВР с ДПС. РБ се опитва да направи точно това и не е случайно, че ДПС не се занимава с друго, освен да напада РБ. Основният проблем с малцинствата извън липсата на образование, е нееднаквото налагане на закона“, категоричен е Радан Кънев.