Депутат от ГЕРБ призна, че отишъл на дело, докато бил под карантина

Бранимир Балачев

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев призна, че е нарушил карантината си, за да се яви като адвокат по дело в съда, съобщи в. Сега.

Балачев обаче се оправдава – пуснал си два теста и те били отрицателни. Според сега действащите правила обаче от карантина предсрочно могат да се освободят само контактните, които имат бустерна доза и представят отрицателен PCR тест. В случая Балачев е бил с ковид, тъй като предписаната му изолация е 10 дни.

В края на миналата седмица стана ясно, че полицията във Варна проверява информацията, че депутат е нарушил карантината си. Той трябвало да е в изолация от 26 януари до 4 февруари, но на 1 февруари се е явил като адвокат в съда.

За нарушаване на карантина по време на пандемия Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

„Не съм подписвал акт на разпореждане от РЗИ за налагане на карантина. Преди да се явя, като адвокат по гражданско дело съм направил тест за Ковид – 19, на 31.01 и непосредствено преди заседанието по дело на което се явих, като защитник на 01.02. 2022. Резултатите и на двата теста, които прилагам, са отрицателни. Не съм застрашил живота и здравето на съдебния състав, подзащитния ми и ответната страна и ще докажа твърденията си в съда“, обяви Балачев във Фейсбук и пусна снимки на двата отрицателни теста – PCR от 31 януари и антигенен от 1 февруари.

Според в. „Сега“ предписанието за карантината на депутата действително не е подписано от него. Изрично обаче е указано, че му е съобщено от здравен инспектор на 27 януари. Законът за здравето допуска и устно уведомяване.

„Ръководството на Парламентарната група на ГЕРБ заявява, че не толерираме никакви форми на нарушаване на закона. В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона“, обявиха от партията на Бойко Борисов.

По-рано МВР съобщи, че до главния прокурор са изпратени „документи, свързани с нарушаването на карантина от народен представител“. „Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител“, допълва министерството. Държавното обвинение образува преписка, по която работи Софийската градска прокуратура.