От 1 април: Маските падат

Снимка: pixabay.com

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета неколкократно в рамките на последния един месец, съобщиха от Министерския съвет.

Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса, посочват оттам.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;  забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала, гласи съобщението.

Няколко часа преди новината от правителството, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обяви против отпадането на извънредната обстановка от 1 април. Според него тя трябва да остане до 15 май.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е  по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването,  да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост, посочват от МС.

В същото време шефът на здравната комисия в Народното събрание коментира, че носенето на маски трябва да остане задължително както на закрито, така и в градския транспорт.  „Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка.“ Това каза доц. Антон Тонев по Би Ти Ви. „Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали“, обясни още той. В същото време Тонев подкрепи позицията на правителството да не се продължава извънредната епидемична обстановка.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност. „Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните. Болните продължават да се лекуват по досега установения ред“, каза още Тонев.