Мистериозната смърт на седем руски олигарси

Владислав Аваев

През последните три месеца седем руски олигарси са починали при мистериозни обстоятелства, някои от тях – заедно с целите си семейства. Официалната причина често е „самоубийство“, но така ли е наистина?

Източник: Дойче Веле

19 април, Лорет де Мар: испанската полиция получава обаждане от Фьодор – сина на руския олигарх Сергей Протосеня. Семейството притежава вила в района. Фьодор разказва, че в продължение на часове се опитвал да се свърже от Франция с майка си, но тя така и не е вдигнала телефона. Когато полицията отива във вилата, намира три трупа – на родителите му и на сестра му. Предположенията са, че милионерът Протосеня е убил с нож двете жени, след което се обесил в градината на вилата. Тутакси се появяват обаче и съмнения дали наистина се е случило така.

Ден преди това, на 3000 километра разстояние – в Москва, полицията открива сходна зловеща сцена: мултимилионерът Владислав Аваев, съпругата му и 13-годишната им дъщеря лежат мъртви в луксозното си жилище. Според руската държавна агенция ТАСС Аваев държал пистолет в ръката си. И в този случай първите предположения са, че Аваев е убил семейството си и се е самоубил.

Умрелите са богати и свързани с енергийния бранш

Както Протосеня, така и Аваев са мултимилионери от най-висшите кръгове на руската нефтена и газова индустрия. Протосеня е бивш заместник-председател на компанията за природен газ „Новатек“, а Аваев – вицепрезидент на „Газпромбанк“. Те не са единствените мистериозно починали – вече е факт цяла серия умрели руски олигарси през тази година, предимно от енергийния бранш.

Още в края на януари, т.е. преди началото на войната в Украйна, беше съобщено, че се е самоубил 60-годишният Леонид Шулман, водещ мениджър в „Газпром“. На 25 февруари пък е намерен обесен в дома си в Санкт Петербург бившият мениджър в същия концерн Александър Туляков. Три дни по-късно също обесен в гаража си в Съри, Великобритания е открит нефтеният и газов магнат Михаил Ватфорд.

На 24 март в резиденцията си в Нижни Новгород е намерен мъртъв милиардерът Василий Мелников, ръководител на медицинската компания „Медстом“. Открити са телата на съпругата му и двамата им малки сина.

Последният известен случай е на 37-годишния Андрей Круковски, директор на ски курорта „Красная поляна“ край Сочи. Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че Круковски е загинал на втори май по време на излет, като е паднал от една скала.

Някой се опитва да скрие следите от измами?

Тази черна серия от седем смъртни случая определено подхранва почвата за различни спекулации. Редица медии вече излязоха с предположенията, че самоубийствата са само привидни. Някои дори не изключват вероятността Кремъл или дори Владимир Путин да имат нещо общо със смъртните случаи – в контекста на нееднократните посегателства срещу критици на руското ръководство в последните години – от опозиционера Алексей Навални до бившия служител на КГБ, след това и ФСБ Александър Литвиненко. През 2017 година американското издание USA Today публикува списък от 38 олигарси, които са загинали или изчезнали в рамките на три години.

Странното този път обаче е, че нито един от умрелите напоследък олигарси не е отправял критики към войната в Украйна. От друга страна никой от тях не е попаднал и под ударите на международните санкции, наложени заради инвазията на Москва в Украйна. Според полския мозъчен тръст „Варшавски институт“ е възможно „някои високопоставени лица, близки до Кремъл, да потулват следите от измами в държавните предприятия“.

Но доказателства за тази теория няма. Затова испанската полиция продължава да приема, че в случая Протосеня става дума за семейна драма. Синът Фьодор обаче отказва да повярва. „Баща ми не е убиец“, изтъква той пред медиите.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.