Румен Радев: България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Консултативният съвет за национална сигурност е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но е и силно изразен в обществото ни, и би следвало управляващите да са наясно. Ако целта е подпомагане на диалога и той е нарушен вътре, в управляващата коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес от страна на Северна Македония в изпълнението на нашия договор, има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По тези въпроси трябва да чуя министър-председателя.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод искането от премиера Кирил Петков да се свика КСНС във връзка с отношенията между България и Северна Македония.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към българската позиция, изразена официално в приетите от Народното събрание документи, от последния Консултативен съвет по национална сигурност, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на Европейския съюз и се придържаме към принципите на Съюза, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо Северна Македония“.

На въпрос, дали ако не свика консултативния съвет, това може да причини раздор между него и премиера Петков, държавният глава отговори:

„България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението. И аз се надявам, че този баланс ще бъде намерен“.

„Нито интеграцията на Северна Македония, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки“ – така Румен Радев коментира разговора си с президента на Франция Еманюел Макрон, в който френският държавен глава е заявил, че може да даде гаранция за отбранителните способности на страната ни.

„За човешките права не се преговаря, тук няма пазарлък. Но мога да поздравя френския президент за неговите визионерство и смелост да търси адекватни решения за намиране на изход от тази ситуация, и за отстояване на истината и справедливостта“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.