Президентът чака оставката на кабинета, за да започне консултации

Румен Радев в пленарната зала.

Президентът Румен Радев не може да започне консултации с парламентарните групи за връчване на проучвателния мандат. Причината е, че първо премиерът Кирил Петков трябва да подаде оставката на правителството, съборено вчера с вот на недоверие, а тя не е депозирана.

Към момента е налице успешен вот на недоверие, който вчера свали кабинета на ПП, БСП и ДБ.

Уточнението направиха от прессекретариата на държавния глава, като припомниха конституционната процедура в отговор на въпроси кога Румен Радев ще започне консултациите.

„Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание, в съответствие с чл. 89 от Конституцията“, обясниха от Президентството.

След депозирането на оставката на кабинета Народното събрание трябва да я гласува. И едва след това президентът може да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група. Ако мандатът бъде върнат неизпълнен, конституционната въртележка се завърта към втората по големина парламентарна група и евентуално – към третата, която вече е по избор на държавния глава.

Снощи 239 депутати гласуваха в пленарна зала по внесения вот на недоверие от ГЕРБ-СДС за провала във финансово-икономическата политика на правителството на Кирил Петков.

„За“ свалянето на кабинета гласуваха 123 депутати от четирите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Гласовете „против“ бяха 116 – от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими депутати. „Въздържали се“ нямаше.

Вотът бе исторически, тъй като е първият успешен за последните 30 години.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.