Кирил Петков подава оставка в понеделник

Снимка: Пресцентър на МС

Премиерът Кирил Петков подава оставка в понеделник сутринта. Самият той обяви това пред български журналисти в Брюксел, преди началото на Европейския съвет.

ПП е готова отново да направи коалиция с БСП и „Демократична България“, заяви Петков.

„Това, което се случва с ПП, е, че ще продължим да държим много ясна линия с кого бихме направили коалиция и с кого не. Неведнъж съм казвал, че нашата основна цел е борбата с корупцията. А тя не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията. Така че от тази гледна точка това не го виждам като възможност. Ако Бойко Борисов един ден реши да отиде на топъл остров… Сигурен съм, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите му. Но в този формат това няма как да се случи“, каза още премиерът в оставка.

Няма как да се случи и коалиция с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Той и Тошко Йорданов трябва да са абсолютно сигурни, че в ПП вече са осъзнали, че те са част от задкулисието, срещу които партията се бори. Затова и там няма да бъде правен компромис. Петте изисквания на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов също са неприемливи, допълни премиерът.

„Делян Пеевски, който вчера се появи за първи път от 6 месеца, за да натисне бутона за вота на недоверие, също не може да ни е партньор. Така че оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на това правителство“, обобщи Петков.

Ако има независими депутати, които са готови да кажат, че България им е по-важна, отколкото спирала от кризи, може да остане и този парламент. Единствената цена, която от ПП не биха платили, по думите на Кирил Петков е сделка със задкулисието, срещу което партията се бори. В противен случай няма смисъл от съществуването на ПП.

Министър-председателят Кирил Петков участва в Срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, която се проведе днес в Брюксел.

Българският премиер запозна участниците във форума с вътрешнополитическата ситуация в страната, включително и с дебатите по отношение на предложението на Френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония. Кирил Петков посочи, че в рамките на днешния ден е насрочено заседание на парламентарната комисия по външна политика, която да обсъди въпроса. Правителството очаква решението на Народното събрание, подчерта министър-председателят.

Държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС потвърдиха недвусмислената си подкрепа за интеграцията на Западните Балкани и желанието за още по-тясно сътрудничество на фона на общите предизвикателства, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Обсъдени бяха широк кръг от геостратегически въпроси, включително позициите по общата външна политика и политиката на сигурността на ЕС.

Премиерът Кирил Петков изрази благодарност към френското председателство и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за организираната среща. „Днес се събрахме, за да потвърдим на най-високо равнище ангажимента на ЕС към икономическата, политическата и социалната трансформация на Западните Балкани, която е от изключително значение за интеграцията на региона в европейското семейство. ЕС винаги е подкрепял своите най-близки съседи, включително в трудни моменти, като например ковид кризата. Няма друг регион, който да се е възползвал в по-голяма степен от експертната и финансова  подкрепа на ЕС“, заяви българският министър-председател.

Той очерта редица сфери на сътрудничество, които биха могли да имат висока степен на добавена стойност за задълбочаването на двустранните отношения. В областта на енергетиката, Кирил Петков подчерта необходимостта от завършване без никакво забавяне на липсващата енергийна инфраструктура, която да гарантира доставките в Югоизточна Европа.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.