Радан Кънев: Синият Орлов мост е вече част от историята, а не от политиката ни

Дължим по-малко кражби, по-малко халтура и повече промян, пише във фейсбук съпредседателят на Реформаторския блок

радан кънев

Преди точно четвърт век, по това време на деня, започвахме да се събираме около Орлов мост, за последния предизборен митинг на демократичната опозиция. Тогава бях на 14… А поне половината от присъствалите (които, естествено, не бяха милион, но имаше поне 300 000) или не са между живите, или не са в България. А родените след тази дата вече три пъти са гласували на парламентарни избори…

Синият Орлов мост е вече част от историята, а не от политиката ни. Както и изборният резултат три дни по-късно, предопределил бавното и мъчително откъсване от тоталитарния режим и развитието на мафиотските му метастази.

Днес политиката има своите задачи, които нямат нищо общо с хленчене по миналото и спорове кой е виновен за неуспехите през 90-те. Участниците в тези спорове сами излизат от политиката и влизат в учебника.

Днес властта е в ръцете на милиони български граждани, огромна част от които не са имали право на глас през ’90. И нашата задача е в България да важат европейските правила на обществен и икономически живот, да обединим българската нация – различните етноси в страната ни и милионите извън границите ни, да бъдем отговорни, когато харчим общите ни пари (които наричаме бюджет) и да предоставяме срещу тях качествени услуги, в защита на обществен, национален интерес.

И всичко това има твърде малко общо с жалката партизанска битка, която предшества местните избори, както и с издигането на паметници със светещи, обърнати към миналото, очи.

Дължим по-малко кражби, по-малко халтура и повече промяна. В името на тези, които бяха на 7 юни, но вече ги няма. И най-вече на тези, които се родиха след това.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев във фейсбук профила си

1 Коментар

Коментарите са ограничени.