Съпругът на Меркел разчупи програмата за дамите на Г-7

Освен разходка с карета, партньорите на европейските премиери ще чуят лекция, посветена на нанотехнологиите като ключовите технологии на ХХІ век
CG-uKP1WQAEDA1O
Снимка mеrkur.dе

При официални държавни посещения и срещи на върха като Г-7 т.нар. програма за дами обикновено включва занимания, свързани с изкуство и култура. Когато обаче домакинът е преуспял химик, половинките на политиците трябва да са готови за по-различни изживявания, съобщи германската информационна агенция ДПА, цитирана от „Дневник“.

Преди осем години при срещата на Г-8 в Хайлигендам съпругите на държавните лидери и Йоахим Зауер – съпругът на Ангела Меркел – са били на разходка по близките планини в северната провинция Мекленбург-Предна Померания.

През 2015 г. обаче срещата е в замъка „Елмау“ в Бавария и този път „разходката“ е с карета.

Най-известната първа дама – Мишел Обама – не придружаваше съпруга си и отсъстваше от програмата за дами, която междувременно, и благодарение на Йоахим Зауер – вече се нарича „програма за партньори“.

На разходката с карета заедно с Йоахим Зауер бяха Аки Абе – съпруга на премиера на Япония Шиндзо Абе, Лорийн Харпър – съпруга на канадския премиер Стивън Харпър, Малгожата Туск – съпруга на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, и Регине Пекорини-Коч, съпруга на Бернхард Коч, който е заместник-началник на кабинета на Меркел.

Покрива на каретата е бил отрупан със цветя, отбелязва ДПА.

Още през 2007 г., когато партньорите на световните лидери се занимавали предимно с изкуство, култура и туризъм, Зауер е поискал програмата да бъде разширена. Съпругът на Меркел успял да издейства лекция от директора на Института „Макс Планк“ Джеймс Вопел, посветена на развитието на населението в държавите от Г-8.

Тази година по настояване на самата Меркел докладът в програмата за партньорите беше от физика и директор на Германския музей в Мюнхен Волфганг Хекл. Лекцията е посветена на нанотехнологиите като ключовите технологии на ХХІ век. Самият Йоахим Зауер е нанохимик, отбелязва ДПА.