Замразиха договорите за строителство на „Южен поток“

Всички изпълнители са получили официални писма, включително и да не доставят строителни материали
stm_3651.jpg.580x0_q95_crop_detail_upscale
Снимка: south-stream-offshore.com

 

South Stream Transportation е съобщила на всички компании за доставка на тръби за газопровода „Южен поток“ да прекратят доставките, съобщи московският в.“Ведомости“, цитиран от „Дневник“.

Изданието се позовава на два източника сред изпълнителите на поръчки и един от структурите на „Газпром“.

Решението е било взето в понеделник от акционерите в проектната компания („Газпром“, Eni, Wintershall и EdF) за изграждане на подводния участък и в четвъртък всички изпълнители са получили официални писма, включително и да не доставят строителни материали.

В понеделник, 22 декември, предстои среща с представители на компаниите, на която да се реши какво да се прави с вече произведените тръби и материали и възможно ли е те да бъдат пренасочени към проекта за газопровод към Турция, за който няма нищо повече от меморандум за разбирателство с Анкара.

Източник на „Ведомости“ казва, че всички договори са сключени според английското право и загубите на изпълнителите, понесени от спирането на „Южен поток“, ще бъдат компенсирани. Друг източник на изданието обаче уточнява, че това засяга само едната от проектираните 4 тръби.

На пресконференцията си в четвъртък президентът Владимир Путин каза, че новият проект до турско-гръцката граница на практика може да заобиколи само България.

„Може през Гърция да влезе в Македония, после – в Сърбия и пак да стигне до Баумгартен в Австрия“, но това зависи от Европейския съюз.

От „Ведомости“ изчисляват, че ако се строи нов газопровод, а не се използва турската газопреносна система, то „турският проект“ до австрийския разпределителен център ще е дълъг 2545 км.

Това ще бъде с 200 км повече от „Южен поток“ и само от руския бряг од границата с Гърция разходите ще са за поне 10 млрд. евро.