Фондовете трябва да ни докажат, че 8% е реална доходност

Георти Харизанов
Георги Харизанов, Институт за дясна политика

В публикуваните отчети на частните пенсионни фондове в страницата на Комисията за финансов надзор (КФН) четем, че средната доходност на доброволните пенсионни фондове за 2013 г. е 7,22 %. В същото време една банка, която даваше 8 % лихва, я нарекоха „пирамида“ и тя звучно изчезна, завличайки 4 млрд. лева от парите на същите тези, които някой ден ще чакат за пенсия. Приликата в нивата на доходността е малко стряскаща, след всичко което чухме за КТБ в последните месеци.

Леко стряскащо е и изявлението на синдикалиста Константин Тренчев, който декларира, че парите в НОИ ще носят по-висока пенсия на осигуряващия се от парите в частните пенсионни фондове. На каква база и поради какви причини – никой не знае. Същата теза е поддържана и от синдикалиста Пламен Димитров, който първо се опита да счупи всички рекорди по телевизионно покритие, а после се опита и да счупи главата на Владимир Каролев.

Под натиска на съществуващата опция за еднократно и окончателно преместване на личната партида в НОИ от страна на осигуряващите се, фондовете трябва да започнат да се борят за клиентите си като всеки друг частен стопански субект. Да рекламират постиженията и успешните си инвестиции, да се стремят да предложат на осигуряващите се най-добрите условия, да бъдат максимално прозрачни и коректни в дейността си.

Фондовете трябва да уверят обществото и осигуряващите се, че доходността им от 7,22% (за „Ай Енд Джи“ ПОД ЕАД тя достига 8,3% за 2013 г.) е реална, за разлика от 8% лихва в КТБ. Как така едното е лоша пирамида, която безславно се сгромолясва след няколко дни натиск, а другото са едни мистериозни процъфтяващи солидни институции, които никаква вселенска сила не може да пипне и разклати в оставащите ми до пенсия 27 години.

Доходност пенсионни фондове

Доходност на пенсионните фондове за 201 година

Фондовете ще трябва да убедят всеки отделен свой клиент в ползата от запазването на партидата му при тях. Да поддържат много по-активна и коректна политика на информираност относно управлението и разходването на ежемесечно превежданите по сметките им средства.

Ако това се случи, масов отлив към НОИ няма да има, а тезата за „национализация“ (абсолютно неуместна в случая) безславно ще увисне. Ако това се случи, очаквам редица позитиви: Много хора с известна изненада ще научат името на фонда си, стойността на партидата си, темповете на нейното нарастване, размера на полагащата им се втора пенсия.

Към момента на писане на този текст никой от приятелите и познатите ми нямаше отговор на въпросите за фонд, партида, доходност, нарастване и очакван размер на втората пенсия. А това също не е нормално. И да, реформа е нужна.

2 Comments

  1. Кой стои зад фондовете? Зад фондовете стоят ченгетата и искат от НОИ пари за себе си. Това искат костоваците и Прокопиев.

  2. Ами поне да разберем Коѝ стои зад тези фондове, че вълнението така ескалира изведнъж?

Коментарите са ограничени.