Съдът: Доминик Строс-Кан е невинен по обвиненията в сводничество

Оргиите, в които участвал, бившият кандидат за президент описа като „възстановителни сесии, с които отдъхвах от тежките задачи по преодоляването на световната икономическа криза“
Доминик Строс-Кан
Доминик Строс-Кан

Френски съд в град Лил обяви за невинен бившия ръководител на МВФ Доминик Строс-Кан по обвинения, че е организирал секс партита с проститутки.

Така се потвърждава и позицията от февруари на държавния прокурор, според когото няма достатъчно доказателства, че 66-годишният французин, който преди години имаше шансове да стане президент на страната, е бил сводник.

Във Франция правосъдието изисква съдията да приключи делото, независимо от оттеглянето на обвинението.

Оневиняването на Строс-Кан идва 4 години след прекратяването поради съмнение в твърденията на свидетел на обвинение в САЩ, че е нападнал камериерка в нюйоркски хотел. Този скандал провали кариерата му в МВФ и в политиката, напусна го и партньорката му – известната журналистка Ан Синклер.

Ако днес беше признат за виновен по т.нар. Афера Карлтън, финансистът бе заплашен с до 10 години затвор и глоба до 1.5 милиона евро.

„Ройтерс“ посочва, че във Франция не е престъпление ползването на платени секс услуги, но сводничеството се наказва.

Строс-Кан и адвокатите му защитавата тезата, че той обичал „по-грубичък секс“, но не е знаел, че жените на партитата в хотели в Париж, Лил и Вашингтон са проститутки и че по какъвто и да е начин е организирал предлагането на техните услуги.

По думите му купоните, напомнящи на масови сексуални забавления от Античността и придружени с елементи на садизъм и мазохизъм, са му позволявали да си презареди батериите. „Това бяха възстановителни сесии, с които отдъхвах от тежките задачи по преодоляването на световната икономическа криза“, посочи Строс-Кан.

Днес Доминик Строс-Кан има консултантска компания и участва по банкови конференции като платен лектор.