Драгомир Драгомиров от „Десните“: 10% увеличение на тока не носи стабилизиране на НЕК, а е опит за оцеляване

„10% увеличение на тока не носи стабилизиране на НЕК, а е опит за оцеляване“. Това заяви водачът на изборната листа на Коалиция „Десните“ за Русе Драгомир Драгомиров в дебат по TV7. 8565_ImIPJztEhbaRB3N5mu2fpLUOOqLikT

Не ни трябват нови мощности, които само ще ни донесат излишни разходи и ще ни вкарат в нови дългове. „Южен поток“, VII реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ трябва да се правят единствено ако България ще печели от това.

Около тази теза се обединиха участниците във втория предизборен дебат в ефира на TV7. На тема „Енергетика“ шпаги кръстосаха Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Нора Стоичкова от „България без цензура“, Кирил Цочев от АБВ, Гроздан Караджов от Реформаторския блок и Драгомир Драгомиров от коалиция „Десните“.

Въпреки призива на Цочев да се коментира енергийният сектор в хоризонт от 20-30 години и по същество, дебатът се завъртя около цената на тока и взаимните обвинения в популизъм и купуване на гласове.

Докато от ББЦ и Патриотичния фронт са на категоричната позиция, че увеличението на цената от 1 октомври обслужва интереса на ВЕИ-тата и ЕРП-тата, Драгомир Драгомиров от „Десните“ подчерта, че то се прави изцяло за НЕК, тъй като компанията е в ликвидна криза и не може да се разплаща с доставчиците си.

Парите, които ще дойдат от това увеличение, ще бъдат насочени към разплащане, за да могат контрагентите на НЕК да продължат да функционират и секторът да оцелее.

Освободеният пазар е единственият път към по-ниски цени на тока, подчерта Гроздан Караджов, докато Кирил Цочев заяви, че от конфронтация с инвеститори като ЕРП-тата полза няма и трябва да се върви към диалог. Изборите няма да решат проблема с цената на тока подчерта той.