Хипотеза: Готви ли се ромски Костинброд?

Цигани ДПС

 

Евгени Петров

Моя снимка

След Гърмен и „Орландовци“ държавните институции са на тръни. Обзалагам се, че в момента някъде по управленските етажи стискат палци до посиняване и горещо се молят още някъде да не избухнат нови размирици, да не се припокрият с други и да не прераснат в масов метеж. Давайки си сметка, че това може да се случи много лесно и всичко е в ръцете на случайността.

Ако хипотезата ми е вярна, това с масовия метеж все още няма да се случи. Не още. Но размириците по места ще продължат.

Катуница, Гърмен, Орландовци…а между тях Буковлък, Ихтиман, Стара Загора и т.н. Въглените, макар и затушени, остават да тлеят. Защото не е спрян кислородът, напротив.

Повтарят ли ви от всички партии, че тази напрежения се подклаждат умишлено? Да.

Уверяват ли ви, че е с предизборни цели? Да!

Твърдят ли, че определени сили имат интерес от поддържане на етническо напрежение? Определено.

Всичко, което става в момента, не е предизборна постановка. Репетиция е. И още по-точно – изграждане на театралния декор.

Спомняте ли си правилото – „Да посадиш гора, за да скриеш листото”?

Е, твърдя, че в случая става точно това. Сади се гората. Политическо залесяване.

С постоянни последователни изблици на напрежение и вражда в различни точки на страната в продължение на месеци се подготвя един масов предизборен конфликт в дните преди вота, който да изглежда като нещо очаквано и логично, дошло в следствие на дълго трупано напрежение. Подготвя се гигантска предизборна провокация, в която ромите ще бъдат използвани като среда за избухване на предизборни, преди самия ден размирици, чиито симптоми са се проявявали с различна сила месеци по-рано.

Тоест – именно сега. Именно сега се гради декорът, на чийто фон сблъсъци, бунтове и размирици преди и в изборния ден да изглеждат като обичайна част от пейзажа, като листо в гората, а не съзнателно предизвикано изключение.

А повод за локален сблъсък може да стане и хвърлен в хоремага фас.

Ако приемем за верни твърденията и на политици, и на общественици и анализатори, че това напрежение е съзнателно подклаждано, въпросът е – от кого и с каква цел?

Отговорът в конкретния случай е същият , който се дава преди всеки избори – ромите се използват като пазар на гласове и манипулиран вот.

Тъй като вече е невъзможно да се подправят резултатите от изборите и при очакваната категорична победа на ГЕРБ и РБ при разединена опозиция, има два сценария.

Първият е с помощта на сблъсъци и размирици да бъдат опорочени самите избори.

Вторият – непрекъснатото подклаждане на напрежение и локални конфликти да „извикат” ДПС като защитник и спасител на ромите. Така Движението официално и открито влиза в гетата.

Провокирането на етнически сблъсъци не е плод на пресилени и необосновани опасения. Ако си спомняте, още с поемането на мандата в президентството Борисов предупреди за използването на етническата карта и го повтаря при всеки удобен случай. Последно във вторник: „Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт винаги, предупреждавам за него“.

ДСБ свикаха извънреден брифинг и излязоха с призив за влизане на държавата в гетата. И там усещат надигащата се заплаха.

Подстрекателите са същите, както и при февруарските събития, преобладават мненията във Фейсбук и то на политически ангажирани хора. Качулки, маски, агитки, фенове, „гастрольори”…

А какво последва след операция „енергийни бунтове”? Оставка на кабинета.

Спомнете си след това истеричните предизборни крясъци на Пеевски в Крън през 2013, съвпадащи напълно с политическата задача No 1 на Станишев от това време – да бъде изтрит ГЕРБ от политическата карта на България. Тогава просто РБ го нямаше…

Спомнете си думите на Местан дни преди предсрочния вот през 2014-та: „Очаквам разширена подкрепа – не само от традиционните избиратели на ДПС, все повече роми да признаят политиката на ДПС”.

И след резултатите от 5 октомври: „Искам да кажа, че данните, че сме първа политическа сила сред ромите ме изпълва с гордост”.

Тогава по социологически данни 52% от циганите гласуват за ДПС срещу 40% на предишните избори.
Битката за господството над ромите продължава и в момента. С пълна сила и всички средства.

Отбележете как ДПС подготвя почвата и образа си на техен закрилник – операция „Москов и линейките”, „езика на омразата”, „потъпкани права на малцинствата”, непрекъснатото натякване, че някой сее етническо напрежение. Това е същото ДПС, което чрез персоналното си безсмислено министерство на инвестиционното проектиране отмени заповедите за събаряне на незаконните постройки в Гърмен.

Спомнете си декларацията на Местан след Гърмен, когато лидерът на ДПС веднага заговори не само за равенство на задълженията, но и на правата на малцинствата. „То означава държавата освен да изисква еднакво спазване на закона да гарантира наред с това и еднаквите права. В закона за народната просвета има една много важна разпоредба, която задължава българските граждани да осигурят присъствието на децата си в детски градини. Питам на колко семейства в кв. „Надежда“, Сливен е осигурен достъп до детска градина?”

Кой лишава робите от права? Българската държава. Кой ще се бори за еднакви права? ДПС!

Тази партия преди години от обичайните 300-350 хиляди гласа по избори черпейки от ромския резервоар стига 500 000 и почти се изравни с БСП.

Тези гласове трябва да бъдат официализирани, а провокираните в момента напрежения дават отличен повод на първата политическа сила сред ромите да бъде близо до своите избиратели.

С тази операция ДПС цели публично да се легитимира като партия освен на българските турци и на българските роми.

Това е поредната стъпка към превръщането на движението в двойно етническа партия, колкото и неточно да е това определение.

Обстановката е изключително подходяща и защото БСП тотално се провали в приобщаването на ромските общности у нас. Тя абдикира позорно от тези групи хора, както и от смесените региони, остави цели области от България под контрола на ДПС, което може би е най-големият й грях, граничещ с предателство.

Самото ДПС, което винаги държи всички врати открехнати, в момента е в дълбок конфликт с БСП. Според политолога Тома Биков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова БСП по-скоро би управлявала с ГЕРБ и дори РБ, отколкото с ДПС. И тъй като местните избори навсякъде са барометър за състоянието на партиите, една победа и по кметове, и по общински съветници на ДПС спрямо БСП са стъпка към превръщането й във втора политическа сила, каквато де факто е.

А втората политическа сила с либерален етикет и демонстративно проевропейско говорене на нейните лидери, не е за подценяване.

Докато този анализ се подготвяше, днес в телевизионния ефир ген. Атанас Атанасов заяви: „ ДПС работят за превземане на ромските махали в страната и ескалацията на напрежението работи в тяхна полза”.

Това е поредното, но едва ли последното публично и открито обвинение в завладяването на робската общност само от една партия.Опитът ДПС да завладее цялата ромска общност не са хипотеза, а ясно и публично изразена от Местан цел. Заедно с пълния контрол над българите-мюсюлмани  двете общности се превръщат в мощен и послушен инструмент за гласуване и източник на власт.

А това е предпоставка за чудовищно политическо противопоставяне с непредвидими последствия за страната.

В този смисъл горните разсъждения не са „световна конспирация”, или малко вероятна хипотеза, а възможност, която допускат мнозина.

Ако преди малко повече от 2 години някой беше описал сценария на чудовищната костнинбродска провокация с участието на прокуратурата, основни политически сили и десетки медии и купени журналисти, малцина щяха да повярват.

А сега?

bgves

8 Comments

 1. Горния, РБ нямали власт ли? А колко министъра имат и кои от тях „спряха кранчето на ДПС“? Празни деформаторски дрънканици в стил Рамадан Кунев. 🙂

 2. Спрете кранчето на ДПС и нещата ще се регулират от самосебе си. Няма пари- няма купуване на гласове. Лошото е,че герберите нямат смелост за такива стъпки. Те не могат и не желаят да се противипиставят на ДПС. Даже предпочитат да управлява с тях. За съжаление РБ са само 23 и нямат властта да се преборят с ДПС, иначе не биха се поколебали. Да не забравяме ,че единственото правителство ,при което ДПС беше по-ниско от тревата ,беше при управление на Костов,естествено направиха всичко възможно да го свалят. Така че единственото правилно е- бой,бой по ДПС,до като е време и разриване на корупционните им схеми.

 3. Не знам дали ще се стигне до втората фаза, опит за проваляне на изборите, но първата е много логична. Най-страшна е тенденцията, която описва автора, че ДПС ще стане двойна етническа партия – на цигани и турци. Извор на власт, само обещания и никаква отговорност!

 4. … на ромите, че са едниствените, които бойкотират нашата неолиберална, либертарианска, обективистка, анархокапиталистическа, олигархична кочина!

 5. … нашата неолиберална анархокапиталистическа анархия всеки се оправя, както може. Ромите не са проблемът. Проблемът сме българите, които разградихме държавата.

 6. Че се сади гора, за да се скрие листото – факт е. Но че и нормални медии (в това число и вашата) се поддадоха на тази манипулация през последните месеци и почнаха да пускат статии с тагове „докога?!“ – пак е факт. Не подценявайте собствената роля за проблема, когато почнат да се падат преградите на законността и да се върви към метеж.

 7. Харесвам анализите ви, г-н Петров, но тук сте много далеч от истината. Твърде усложнявате. Прости са нещата – обстановката с циганите е вече взривоопазна, защото поле за отстъпление няма. Поне за повечето пенсионери и живеещи близо до циганските гета. Те няма накъде да отстъпват – къщите им се обират през вечер, децата биват бити, всеки циганин строи и сере където завари.

  ДПС единствено изчаква още малко да се нагнети напрежението , а ГЕРБ ги е страх да вземат по-решителни мерки, защото ЕС може да ни се скара..

  Въпрос на време е да избухне въоръжен конфликт и той ще е точно заради мълчанието на държавниците, които трябва да излязат и да кажат, че в тази страна трябва да се спазват законите – не кради, не убивай, не …

 8. Ако все още има неразбрали, Борисов е винаги крачка напред. С предупреждение за очаквани етнически размирици пое хомота на властта и ако някой не го помни и продължава да си играе тъпо и глупаво с необмислени приказки срещу ДПС, надявам се да го отнесе лично! Изборът ни е – гражданска война или коалиция на ГЕРБ с ДПС!

Коментарите са ограничени.