Иван Костов: „Южен поток“ е затворена страница

Бившият премиер определи като сериозен риск въвеждането на нови правила около частните пенсионни фондове, както предлагат от ГЕРБ
Иван Костов Снимка: БНТ, архив
Иван Костов Снимка: БНТ, архив

 

„Бюджетът на кабинета Борисов за 2015 г. възпроизвежда всички проблеми на страната и не предлага никакви реформи.“

Това коментира в предаването „Годината” на Дарик – бившият премиер и лидер на ДСБ – Иван Костов.

Той посочи, че управляващото мнозинство работи с много ниско доверие и това ще бъде сериозна пречка за извършване на промени в държавата.

Бившият премиер определи като сериозен риск въвеждането на нови правила около частните пенсионни фондове, както предлагат от ГЕРБ.

Като стратегически проблеми за страната Костов изведе образованието и демографската криза, които също трябва да бъдат решени в най-скоро време.

„Надеждата беше, че предсрочните избори ще дадат този тласък, който да позволи да се започне извеждането на страната от тази криза през политическата система. Анализът на политическа констелация и на доверието показва, че доверието очевидно много не е достатъчно, за да се говори, че това ново управление влиза с ресурс, който да го направи спокоен, че може да извърши сериозни реформи, от които се нуждае страната. Има ключови моменти, при които правителствени решения и идеи се прокарват с помощта на гъвкави парламентарни мнозинства. Правителството е по-устойчиво благодарение на тези гъвкави механизми и буфери, отколкото самото управляващо мнозинство, което няма онази стойност, която има по принцип”, заяви Иван Костов.

По думите му събитието на годината са изборите, въпреки че преди време беше посочил като топ събитие „Южен поток“. „За мен „Южен поток“ е затворена страница вече. На пазара на течните горива и на природния газ настъпиха две технологични революции, които вече дават своя ефект. Едната е извличането на природен газ от шисти и втората е извличането на суров петрол от нефтоносни пясъци”.

Костов бе категоричен, че България трябва да използва технологията за добиване на газ от шисти: „Ще ни изпреварят и ще запознат да ни го продават този газ”.

Според Иван Костов най-големият риск относно бюджета за следващата година, е, че той възпроизвежда абсолютно всички проблеми на страната: „Възпроизвежда нереформирани структури и институции. Въобще не е бюджетът на тази промяна, която е необходима на страната.“

3 Comments

  1. Крис, ами нали зелените бяха част от реф. блок?1?

  2. Протестите не бяха организирани от Костов,написал си голяма глупост.А от зелените,които по принцип са леви и от рубладжии.

  3. Тези неща ги знае всеки средноинтелигентен човек. Но не всички знаят, че Костов организира протестите срещу търсенето на шистов газ по времето на ГЕРБ.

Коментарите са ограничени.