Борислав Цеков и Александър Симов започнаха подписка срещу разполагането на чужд контингент у нас

Това може да ни превърне в мишена както на Русия, така и на ислямския тероризъм, пишат организаторите от „Модерна България”
александър симов и борислав цеков
Александър Симов и Борислав Цеков

Национална гражданска инициатива срещу разполагането на чуждестранeн военен контигент на територията на България, започва инициативен комитет от юристи, журналисти и граждански активисти по идея на гражданското непартийно Движение „Модерна България”.

Подписката е по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и ще бъде внесена в Народното събрание и Министерския съвет, които трябва да се произнесат по нея. Инициаторите на гражданската акция се обявяват срещу това България да става „плацдарм за чужди геополитически цели и домогвания, от което биха пострадали дългосрочните национални интереси”. В инициативния комитет за подписката участват представители на „Модерна България” – юристите Борислав Цеков, Петър Кичашки, Здравка Кръстева, Росен Георгиев и политологът Иво Инджов, както и журналистът Александър Симов, главният редактор на сайта „Поглед.инфо” Румен Петков, депутатът от VII ВНС Еленко Божков, предприемачът Георги Дренчев, един от водачите на февруарските протести Ангел Гаджев и др.

„Ако Полша и прибалтийските републики имат свои причини да се чувстват застрашени от Русия, то ние в България нямаме такива причини. Да сме коректен член на НАТО не означава, че трябва да изпълняваме безропотно исканията на нашите партньори, дори когато те не отговарят на нашите национални интереси. Разполагането на чужд военен контингент на българска територия би могло да превърне България в мишена, както на ответни мерки на Русия, така и на ислямския тероризъм”, подчерта Борислав Цеков от инициативния комитет.

Ето и текста на призива на инициативния комитет:

Уважаеми граждани на България!

В днешните сложни и тревожни времена, когато на международната арена се разгаря остро противопоставяне и даже започна нова надпревара във въоръжаването, сме изправени пред един общ дълг: Да не допуснем превръщането на България в плацдарм за уреждане на чужди геополитически цели и домогвания, от което биха пострадали дългосрочните национални интереси.

Да опазим нашата Родина от въвличане във враждебни действия срещу други държави и да не допускаме тайни споразумения в такава насока. Да предотвратим превръщането на страната ни в мишена било на ответните мерки на други държави, било на ислямския тероризъм. Ние разбираме суверенната позиция на други държави, които имат свои опасения и напрежения в отношенията с Русия.

Но сме категорични, че и те трябва да уважават суверенните интереси на България. Националната сигурност на нашата страна не е заплашена нито пряко, нито косвено от Руската федерация. Затова нищо не налага разполагане на чуждестранни военни контингенти на българска територия. Подобни действия, съвсем естествено, могат да предизвикат ответна защитна реакция и биха довели до нежелано влошаване на традиционно добрите двустранни отношения между България и Русия.

Нещо повече разполагането на чужд военен контингент у нас би могло да превърне страната ни наистина във „фронтова държава“ и по отношение на ислямския тероризъм. В условията на икономическа криза, подобни действия биха се отразили неблагоприятно и върху туристическата индустрия и чуждестранните инвестиции. Членството в НАТО не означава безропотно изпълнение на чужди геополитически цели и задачи. Над всичко трябва да е националния интерес и уважението към достойнството на българския народ и суверенитета на България.

Ето защо, ние участниците в настоящата подписка, се обръщаме към българските власти – към Народното събрание и Министерския съвет – с категорично настояване: Да не се допуска разполагане на чуждестранни тежки въоръжения и войскови части на територията на България, които са насочени към други държави.

Призоваваме всички наши съграждани, които споделят тази позиция, независимо от политически и други различия, да се присъединят към нея, полагайки подпис в Националната гражданска инициатива, която ще бъде внесена в парламента и правителството.

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, юрист

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ, журналист

ПЕТЪР КИЧАШКИ, юрист

РУМЕН ПЕТКОВ, главен редактор на „Поглед.инфо“

ГЕОРГИ ДРЕНЧЕВ, предприемач

ЕЛЕНКО БОЖКОВ, депутат в VII Велико народно събрание

ИВО ИНДЖОВ, политолог

ЗДРАВКА КРЪСТЕВА, юрист

АНГЕЛ ГАДЖЕВ, граждански активист

ОРЛИН ИВАНОВ, общественик

РОСЕН ГЕОРГИЕВ, юрист