Горанов: Ако свободата на избор е нещо лошо, ще се откажем от промените

За да няма съмнения, парите, постъпили в НОИ ще отиват в Сребърния фонд

Владислав Горанов

Дискусията за пенсионните фондове не е нова нито за нас от ГЕРБ, нито за синдикатите и работодателите”. АБВ имаха позиция и я изразиха, Патриотичният фронт – също.

Това е залегнало в нашата програма, заяви в студиото на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

Въпросът според него е дали сборът от двете пенсии – от държавното НОИ и частния пенсионен фонд ще е равен или по-малък от осигуряваните само в държавния осигурителен институт.

Моделът на осигурителна система, избран в България показва определени дефекти, каза Горанов, като припомни, че не само в Утгария, но и в Полша са се отказали от него и точно там може да се каже, че е в известна степен насилствено. По този повод министърът още веднъж категорично се противопостави на спекулацията за т.нар. „национализация”.

Ярък пример за това са професионалните пенсионни фондове, които още от 2010 година трябваше да поемат изплащането на пенсиите на миньорите, но все още не го правят. И лошата държава поема това задължение, обясни Владислав Горанов.

Според него, моделът на професионалните и частните фондове за втора пенсия е един и същ и сега държавата поема плащанията към миньорите, но ако това се случи и с доброволните осигурителни фондове, проблемът ще е голям.

„Трябва да сме категорично убедени, че тези 29%, които хората, родени след 1959 година губят от НОИ при пенсиониране, ще бъдат гарантирани от частните фондове”, каза още министърът.
Във връзка с възникналото напрежение между коалиционните партньори Горанов заяви, че са готови да се откажат от решението за пенсионните фондове, ако се окаже, че свободата на избора е нещо лошо.

Самият той вероятно няма да премести парите си от частния фонд в НОИ, въпреки че още не е решил. Горанов поясни, че от догодина гражданите не е нужно да проявяват никаква активност. Неправилно било тълкуването, че ако не заявят изрично, че искат парите им да останат в пенсионния фонд, те ще бъдат задължително преместени в НОИ. Точно обратното – преместват се само ако се изрази желание за това, ако не – остават във фонда, заяви Горанов.

Тези, които тепърва ще започнат да се осигуряват ще имат една година да решат за втория стълб – в НОИ или в универсален фонд. Ако не изразят желанието си – парите автоматично отиват в НОИ. Но може да се помисли да се промени това положение и те служебно да бъдат разпределяни в частните фондове, както досега, обеща Горанов.

Той обеща също, че ще има възможност парите от НОИ да се преместват обратно в универсалните фондове. За да няма съмнения, че искаме да похарчим тези пари, които ще постъпят в НОИ от частните фондове, те ще отидат в Сребърния фонд, каза още министърът.

Горанов отрече да е оказвал брутален натиск за приемане на решението в парламента, както вчера го обвини Радан Кънев. Той каза, че е настоявал за приемането му, защото в България трудните решения винаги се отлагат. Но от първи януари започва дебат по темата и министърът е готов на всякакви отстъпки, защото целта му е гражданите да имат свобода на избор.

Той посочи, че половината български граждани са разпределени служебно в частен пенсионен фонд, няма дебат дали тези фондове гарантират вложенията им до получаване на пенсия. Това може и трябва да се обсъди, ще имаме дебат по този въпрос.