Орешарски във Фейсбук: Фискалната позиция е влошена с 8 млрд. лв за периода 2009-2013 г.

Когато бях финансов министър, бюджетът приключваше с рекордни излишъци, изтъква бившият премиер
Снимка от фейсбук страницата на Пламен Орешарски
Снимка от фейсбук страницата на Пламен Орешарски

 

„В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната – една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания”.

Това коментира на страницата си във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

„За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 до 2008 г. няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната – 2005-2008 г., когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС”, припомня Орешарски.

„В края на този период – средата на 2009 г., фискалните резерви достигнаха 8 млрд. лева, а публичният дълг слезе на около 12% от БВП – уникален резултат на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години”, пише бившият премиер.

„Последва обръщане на тенденцията – възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 г. фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд. лв. – намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд.лева. Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция”, казва Пламен Орешарски.

„За периода след средата на миналата година до средата на настоящата правителството, което ръководих, стопира негативните фискални тенденции – единствено възможната задача за такъв кратък период. Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание. Вярно е, че и за този период се наблюдава увеличаване на публичния дълг, но за сметка на подобрените фискални резерви. Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология! Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка”, завършва Орешарски във Фейсбук.

 

 

До читателите:

Ако през изминалата една година Vevesti.bg ви е бил полезен и искате да продължи да се развива, можете да го покажете, като ни изпратите SMS на кратък No 1935 и текст VEVES. Цена 2.40 лв с ДДС.

Как да направите дарение – вижте на страницата „За нас”.

Vevesti.bg

2 Comments

  1. А ТИ ЗАЩО ГЛАСУВА ЗА НЕГО ДА ВЛЕЗЕ В ТАЯ ПОЛИТИКА А …????
    А СЕГА СЕ УВИВАШ КАТО ОЩИПАНА КУРВА НА МАГИСТРАЛА….КОЛКО Е ПРАВ ТОЛКОВА ДА Е ЖИВ….

  2. Абсолютно е прав Орешарски с финансовия анализ.Само не разбирам за що не си остана финансист и преподавател,а трябваше да влиза в политиката и то в комбина с БСП и ДПС.

Коментарите са ограничени.