Румен Петков: Ако бяхме построили „Белене“, сега можеше да не хвърчат яйца по ДКЕВР

Когато ние, преди евроизборите, апелирахме към всички национални партии и да седнем на масата и да очертаем 5 приоритета – не бяхме чути. Тогава се проведе една кампания, където агресията взе връх. Сега съм доволен и мисля, че това е здраво за нацията – този апел придобива по-широка подкрепа.

Rumen Petkov za AEC BELENE

Това каза в интервю за предаването на бТВ „Тази събота” Румен Петков, член на ИС на АБВ.

 

Стремежът на АБВ да реализира отговорни за държавата проекти, като например енергетиката, подчерта Петков. Когато някои от нас говореха преди години, че „Белене” е важен за българското общество проект – ГЕРБ го спряха, БСП го сложи в чекмеджето, а днес първи блок можеше да е факт.

 

Днес яйцата можеше да не хвърчат по ДКЕВР, а да са в нечий тиган, защото ядрената енергетиката е единственият инструмент за сваляне на цената на тока на държавата, каза той.

 

Според Румен Петков проектът „Южен поток” е европейски проект, който решава гаранциите за снабдяването на ток на шест държави-членки на ЕС. Той  обясни, че имаме възможност с два проекта да реализираме многомилярдни инвестиции в България, които да дадат енергийна сигурност на страната, които да дадат сигурност на обществото, да направят България енергиен фактор в Европа, а не само на Балканите.