Томислав Дончев: Опитаха се да ни натиснат за пенсионните фондове

Наредба за прилагане на закона ще се издаде след постигане на съгласие

Томислав Дончев

Имало е опити за натиск за изтегляне на предложените от ГЕРБ промени в осигурителната система.

Това призна в сутрешния блок на Нова телевизия Томислав Дончев. Той не каза откъде е бил натискът, посочи само, че става дума за засегнати интереси.

Темата се оказа нервозна, имаше и опити за натиск – от едно подобно решение сигурно има доволни, сигурно има и недоволни, не може да се чака от недоволните да стоят пасивно, допълни той.

Когато има спор, е добре – важното е да няма бой. Нека уточня следното – предложението за реформа събра критики в три посоки. Първата е начинът, по който е взето решението – относително бързо. На второ място е периодът, в който можеш да се прехвърлиш, а третата тема е реверсивността – да можеш да се прехвърлиш повече от веднъж между НОИ и пенсионните фондове, обобщи Дончев.

„Промяната в осигурителната система са коментирани още от лятото, по време на обсъжданата предизборна програма на ГЕРБ. Тогава с нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия , а да им се даде алтернатива за избор, това е голямата цел и предимство“, смята вицепремиерът.

Според него още при създаването на коалицията за подкрепа на правителството е било ясно , че няма пълно съгласие по всички теми и за някои от тях ще се търсят и допълнително гласове от други парламентарни сили.

„Много неща, които ги няма в общата ни декларация, ще се случат в бъдеще, ситуацията е динамична“, посочи Дончев.

Той потвърди, че има уговорка в коалицията разговорите за направените законови промени в осигурителната система да продължат и едва след постигане на съгласие да се издаде Наредба за прилагането на закона. Дончев прогнозира, че до това ще се стигне до края на месец януари 2015 година.

От вас научавам за въпросния фонд „Утре“, регистриран през лятото, каза на водещите вицепремиерът.

Томислав Дончев потвърди написаното във Vevesti.bg, че има уговорка в коалицията разговорите за направените законови промени в осигурителната система да продължат и едва след постигане на съгласие да се издаде Наредба за прилагането на закона.

Вай-вероятно във вторник в Министерския съвет ще се състои първата среща за уточняване на детайлите.