Ивайло Калфин: Необходими са спешни промени в Закона за енергетиката

АБВ има готовност да внесе в следващото Народно събрание серия от законопроекти, които да помогнат на държавата да излезе от кризата. Това заяви по време на телевизионен дебат в ефира на Нова телевизия водачът на листата на Коалиция АБВ за 3 МИР-Варна и 25 МИР-София Ивайло Калфин, цитиран от пресцентъра на партията.

Ивайло Калфин

По думите му, страната ни се нуждае от спешни промени в Закона за енергетиката, които да регулират сектора, както и начина, по който се определя цената на електроенергията в България. С действията си ДКВЕР, например, отдавна доказа, че е политически зависим орган, който няма право да се произнася за това, колко трябва да бъде стойността на електроенергията у нас, тъй като на практика от него не зависи нищо, посочи Калфин.

 

Той бе категоричен, че от промяна се нуждаят и законите за образованието и здравеопазването. Те трябва да осигурят въвеждането на професионалната дуална система на обучение в българското училище и да дадат равен достъп до качествени медицински услуги, заяви той.

 

АБВ ще се бори и за неколкократно намаляване на партийните субсидии, обяви още Ивайло Калфин, според който в наредбите, които регламентират управлението на държавните фирми, също трябва да бъде предприета промяна, така че да не бъдат допускани повече партийни назначени в бордовете на  тези предприятия. Според Калфин един от основните проблеми в българската политика е свързан със станалото едва ли не традиционно за страната ни неизпълнение на поетите предизборно ангажименти. В тази връзка той посочи, че АБВ е последователен, подреден ляв проект, с  ясни идеи за промяна в управлението на държавата. Партия, която няма да отстъпи от заявените си цели, защото в политиката трябва да се следват принципи, които да работят в полза на обществото, а не за тяснопартийни или лидерски цели.