Премиерът: Давам си 2-3 седмици на този пост

„Аз лично си давам още 2-3 седмици максимум като срок. Смятам, че ще се стигне до съставяне на ново правителство, защото без това не можем да отидем към актуализация на бюджета”. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки в интервю за Диана Найденова и „Здравей, България” по Нова тв.

 

Кадър: Нова телевизия
Кадър: Нова телевизия

 „Никой не може да смята, че демонтирането на модела „Кой“ и маргинализирането на задкулисието, което дълги години дирижира политическия живот в страната, е проста задача. Това е дългосрочна задача, тя предполага смяна на политическия елит, а това ще отнеме 7-8 години и много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури и създадени нови авторитети“, каза още премиерът.

„Аз лично съм изненадан защо Реформаторите не могат да оценят по достойнство собственото си присъствие в общественото пространство и  на тази основа да се присъединят към една по-широка коалиция. Човек трябва да си дава сметка за тези неща (броя на депутатите на Реформаторите – бел.ред.), а не да поставя невъзможни за изпълнение условия на своите потенциални партньори“, каза Близнашки по повод приключилите без резултат преговори за съставяне на правителство между Реформаторския блок и ГЕРБ..

Дясноцентристка или широка коалиция

Премиерът се надява, че различията между партиите, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление, ще бъдат преодолени бързо. Близнашки очерта две възможности –  създаването на дясноцентристката коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт, а ако се окаже невъзможно  – да се търси широката коалиция.

Близнашки напомни, че сред спешните задачи е актуализацията на бюджета. „Нови предсрочни избори ще имат катастрофални последици за страната“, предупреди премиерът.

За чистката

Министър-председателят отрече обвиненията, че служебният кабинет е предприел чистка в администрацията. Той посочи, че са уволнени 100 – 150 души, повечето крайни случаи, нетърпящи отлагане, често свързани с корупция.

Като пример за обективни и обосновани назначения посочи предложението на бившия евродепутат от ДПС Метин Казак да бъде изпратен като посланик в Катар. То било направено, за да бъдат опровергани твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията. „Той е интелигентен, подготвен човек и смятам, че този човек ще бъде полезен на българската държава и занапред като посланик.  Аз ценя и брат му, Четин Казак, това са добри граждани на нашата страна“, каза Близнашки.

За изборите

Служебният премиер подчерта, че правителството е създало „прилични, спокойни условия“ за провеждането на парламентарните избори и е положило огромни усилия да се пресече тенденцията към купуване и продажба на гласове. Гласове в много по-големи мащаби се купуваха на предходни избори, каза той.

 

„Нямаше в края на изборния ден струпване на малцинствени групи, които чакат брокерите да дойдат и да предложат по-висока цена”, коментира Близнашки и добави:  „Всички участници в политическия процес по един или друг начин практикуват тези негативни подходи към избирателите, а заедно с това са склонни да протестират. Много често тези ,които надават най-мощни викове се оказват забъркани в подобни практики”. „Имаше пасивно поведение от не малка част от органите на реда и това се дължи на обстоятелство, че като служебно правителство работим със заварена администрацията”, заяви той.

За протестите „Протестите не са моето амплоа, аз излязох на улицата, за да дадем отпор на олигархията, която се опитваше да налага своя диктат във всички сфери на обществения живот, включително и в политическата сфера и положението стана нетърпимо”, каза още Близнашки.

 

„Именно тягостната обстановка, която наследихме след една година протести доведе до там, че една не малка част от българските граждани не отидоха да гласуват. Големият проблем е в самите политически партии. Трябва да мислим как да насърчим партиите да търсят вътрешни преобразувания, вътрешно обновление”, коментира той.

За КТБ

„Това, което мен ме изненадва е защо протестиращите вложители в КТБ не настояват за връщането на Цветан Василев в страната. Те са се доверили на него. Последната отговорност е негова. Той трябва да се върне и да даде разяснения пред съдебната власт за случилото се”, смята Близнашки.

 

„Василев не може да не бъде арестуван, защото срещу него има повдигнати тежки обвинения, но ние сме цивилизована страна. Върху него няма да бъде упражнено неправомерно насилие. Смъртното наказание е отменено и нас. Най-добре е той да се прибира час по-скоро и да дава своите обяснение пред българската общественост”, каза още той.

Близнашки обясни, че след като напусне Министерски съвет ще се върне към академичните си занимания.

 

Цялото интервю гледайте ТУК.

 

До читателите:

 

Ако харесвате тази или други публикации или одобрявате позициите, изразявани в електронния вестник  Vevesti.bg,  моля, подкрепете храбрия ни екип с SMS на кратък No 1935 и текст VEVES на цена 2.40 с ДДС.

 

Повече – на страницата „За нас”.

 

Vevesti.bg