Президентът: За мен няма вариант нови избори (допълнена)

Плевнелиев заяви, че че доверието е основният капитал, както на политиците, така и на журналистите, на откриването на Десетата световна среща на българските медии.

Росен Плевнелиев, снимка: Пламен Трифонов
снимка: Пламен Трифонов

 

„За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-тото Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство“, каза днес президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Днес държавният глава присъства на откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София, съобщи Агенция „Фокус“.

Плевнелиев посочи, че България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него.

Държавният глава каза, че е впечатлен от добрия тон и конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на нов кабинет. „Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и чакат“, заяви Плевнелиев.

При откриването на срещата на българските медии той посочи, че свободното слово не означава свободия. „От нас зависи как използваме информационната еволюция, за да обогатим и съхраним най-важното – родолюбието и българската духовност. Достоверната информация е незаменимо човешко право“, каза президентът.

Той допълни, че доверието е основният капитал, както на политиците, така и на журналистите. Президентът се обяви и за ефективна защита на авторските права.

 

Правилният подход за създаване на правителство е на базата на ясна програма за действие

 

Единственият начин да имаме стабилно правителство в рамките на 43-ото Народно събрание е политическите партии да се обединят около ясна програма за действие с конкретни мерки, разписани по месеци. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпроси. Според държавния глава правилният подход за създаване на правителство не е чрез раздаване на постове на партиен принцип, а чрез съставянето на ясна програма за действие със смислени реформи и мерки, които да намерят подкрепа, независимо от партийните различия.

„Когато се постигне споразумение за програмата за действие в нейната конкретика, постовете ще дойдат от само себе си – първо ще си зададем въпроса какво смислено има за вършене, а след това идва въпросът кой може да го свърши“, категоричен беше държавният глава, цитиран от пресцентъра на президентството.

 

Президентът Плевнелиев призова за честен и прозрачен подход, който да се изразява в ясно дефиниране на общоприемливите ангажименти пред бъдещото правителство и задачите, около които не може да се постигне съгласие. „Има спешни задачи и около тях съм убеден, че може да има консенсус и може да има достатъчно представителство, така че да бъдат подкрепени“, заяви още държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че влизането на осем партии и коалиции в Народното събрание дава възможност за обединяване около широк план за действие, който в различните си измерения да намери подкрепа от различни среди в парламента. Държавният глава обаче отново подчерта, че той няма да участва в „измислянето на каквито и да било коалиционни формули“.

 

Президентът приветства конструктивния подход на политическите партии в рамките на първия кръг на преговорите за съставяне на правителство. „Това е процес, който се надявам да се ускори и да приключи по-бързо“, заяви Росен Плевнелиев. „Народът иска да види конкретни резултати, които ни водят към работещи институции и повече стабилност, а това означава успешно приключване на преговорите и правителство, което да поеме отговорност и да пристъпи бързо и ефективно към реформите, проблемните казуси и перспективните за нацията въпроси“, допълни президентът.

 

Държавният глава отново подчерта, че провеждането на нови избори е недопустимо. „Желанието на европейските ни партньори е България да излъчи легитимно правителство, с което да се работи по реформите“, посочи Росен Плевнелиев.