Стотици тонове цианид били съхранявани в Тянцзин

До момента е потвърдена смъртта на 112 души. 95 души, сред които 85 пожарникари, се водят за изчезнали

китай

В индустриалната зона на пристанищния град Тянцзин са били съхранявани стотици тонове цианид. Това призна китайската армия в неделя, съобщи „Франс прес“, цитирана от БТА.

Генерал Шъ Луцзе, началник на генералния щаб на Пекинския военен окръг, съобщи на пресконференция, че силно токсичното вещество е било открито най-малко на две места. Според предварителните оценки става въпрос за няколкостотин тона.

Висшият военен не уточни какъв точно цианид е бил открит. Китайски медии обаче обявиха по-рано, че той е натриев, с общо количество 700 тона.

Това признание засили опасенията от отравяне на района на мегаполиса с население от 15 милиона души. Семействата на жертвите на взривовете от сряда обвиняват властите, че крият истината, а интернет сайтове бяха блокирани за разпространяване на слухове.

Правителството не спира да успокоява жителите на Тянцзин, че въпреки повишената концентрация на някои замърсители въздухът в града е годен за дишане.

Китайският премиер Ли Къцян пристигна в неделя следобед на мястото на експлозиите, за да оглави спасителната операция – обичайна практика при подобни обстоятелства. Официални медии показаха Ли с открито лице без маска. До момента е потвърдена смъртта на 112 души. 95 души, сред които 85 пожарникари, се водят за изчезнали.

Вероятността да бъдат намерени оцелели е малка, призна генерал Шъ Луцзе. Над 700 души бяха приети в болница, след като експлозиите причиниха пожари, които огнеборците все още не са изгасили напълно. В събота в Тянцзин отекнаха нови взривове.