High Pay Centre: Изпълнителните директори печелят 183 пъти повече от работниците

The High Pay Centre think tank found that chief executives' average pay jumped to £4.964 million in 2014
Компаниите предлагат заплащане „далеч отвъд това, което е разумно… за да вдъхновят топ мениджърите“

The High Pay Centre think tank found that chief executives' average pay jumped to £4.964 million in 2014

Изпълнителните директори на големите компании във Великобритания са получавали средно по 4.964 милиона британски лири на година, което е около 183 пъти повече от заплащането на работниците в техните компании.

Тов показва последното изследване на High Pay Centre – организация, която проследява развитието на годишните доходи през годините.

Според официалните данни средната заплата за служител на пълно работно време през 2014 г. е била 27 195 лири.

В изследването, цитирано от „Дневник“, се казва, че компаниите предлагат заплащане „далеч отвъд това, което е разумно… за да вдъхновят топ мениджърите“.

Разликата в заплащането не се е увеличила драстично между 2014 г. и 2013 г., когато ръководителите са получавали 182 пъти повече от средните заплати на работниците, но е много по-голяма от тази през 2010 г., когато изпълнителните директори са печелили само 160 пъти повече.

Според High Pay Centre в корпоративното управление във Великобритания има „явни слабости и конфликти на интереси“.

От 2013 г. насам дружествата, регистрирани във Великобритания, трябва да публикуват данните за заплащането на мениджърите си, както и да дадат на акционерите право на вето върху заплатите.

След публикуването на доклада от профсъюзите са поискали от институционалните инвеститори да „използват своето влияние, за да сложат край на високото заплащане на мениджърите“ на големите фирми, предаде Би Би Си.