Теменужка Петкова: България не се е отказвала от „Южен поток”

 

Добра новина е, че Русия смекчи тона към нас, коментира Кирил Домусчиев

Южен поток

България не се е отказвала от „Южен поток”. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Още от самото начало заявихме, че „Южен поток” е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от този проект, традиционно имаме добри отношения с Русия и такива ще бъдат те и занапред”, посочи тя.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев допълни, че тръбите за „Южен поток” са на пристанището в Бургас и това трябва да говори красноречиво, че те няма да отидат другаде. „Дали за „Южен поток”, за „Турски поток” или за някой друг проект тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България”, коментира той.

По повод изказването на президента на Русия Владимир Путин, че Русия не е скъсала с България, въпреки развоя с „Южен поток”, Домусчиев заяви, че няма колеги в бизнеса, които да са се отказали да правят бизнес с Русия.

„Добра новина е, че Русия смекчи тона към нас, но за съжаление България не може да направи нищо. Ние трябва да се съобразим с Брюксел” , допълни още Домусчиев.