Списъкът „КТБ“ показва, че някои цесии са признати

Собственикът на „Банка на годината“ Валентин Панайотов, който незаконно придоби вестник ПАРИ от съдружниците си е успял засега да спаси близо 3.6 милиона лева заедно със съпругата си за сметка на данъкоплатците

КТБ

 

Цесиите и прихващенията в КТБ засега се оказват признати. Това показва списъкът с кредитори на банката, публикуван в Търговския регистър днес. Кредитор на практика е всяко лице, което е имало депозит над 196 000 лева. В банката имаше депозанти с по няколко милиона.

В списъка отсъстват известни имена, за които беше установено, че имат големи влогове или самите те ги бяха обявили публично. От списъка напимер отсъства името на министъра на културата Вежди Рашидов, който имаше над 2 млн. лв. влог в банката. „Липсата на Рашидов означава, че цесията, която той направи с „Риск инженеринг:, за да си получи парите, към този момент не е обжалвана и е валидна. „Риск инженеринг“ фигурира в списъка с вземане от над 7 млн. лв“, пояснява 24 часа онлайн.

Сред кредиторите отсъства и името на бившия финансов министър Стоян Александров, който имаше на влог в КТБ около 1,4 млн. лв. Самият той е уточнявал, че парите не са само на негово име, а има депозити и на фирмите му и че е сключил цесии за част от сумата.

Според публикации, които не бяха опровергани, сред големите вложители в КТБ е бил и бизнесменът Александър Сталийски с някоко имилиона лева. Сега името му фигурира с вземане от едва близо 40 000 лева.

Приедседателят и собственик на злополучната фондация „Банка на годината“ Валентин Патайотов и съпругата му по първоначални данни имаха депозити от близо 3.6 милиона лева общо. Сега сумите са свити до няколко хиляди. Панайотов е известен още с това, че си незаконно придоби финансовият всекидневник ПАРИ с проведено незаконно общо събрание (класическа форма на т.нар. кражба на предприятие). Постановлението бе на Върховният касационен съд. По-късно продаде вестника ,който беше пред фалит на шведската медийна групировка Bonnier Business Press. Вероятно част от влога на Патайотов и съпругата му, адвокат Анелия Панайотова са средства от продажбата на в. „ПАРИ“.

 

Панайотов

 

Собствената му асоциация „Банка на годината“ раздаде няколко високи награди на КТБ преди да фалира.

Това, че отсъстват имената на хора и фирми от списъка с кредитори заради цесии и прихващания, не означава, че те няма да се появяват там, обясниха от КТБ. След като съдът постанови, че датата на несъстоятелност на банката е 20 юни 2014 г., синдиците имат право да обжалват всички цесии и прихващания. Това се прави за всички сделки, за които има дори минимално основание, показват седмичните им отчети. Така например от публикувания списък става ясно, че „Дунарит“ е вписан като кредитор с близо 85 млн. .лв., но под условие, че вземането ще възникне, ако съдът обезсили направените от предприятието прихващания.