Илиян Василев: Сега Русия има нужда от нас, затова смекчи тона

Илиян Василев

 

Ппрезидентът Владимир Путин смекчи тона към София, защото Русия има необходимост от България в момента, а не обратното. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев по повод думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия въпреки членството си в НАТО.

„Затваряйки „Южен поток”, Русия затвори възможността си да контролира Украйна и Туция”, заяви дипломатът в сутрешния блок на бТВ и допълни, че сега Москва има нужда да събере сътрудници.

„В България има чуваемост, българският премиер няколко пъти се изказва за прекратяване на санкциите срещу Русия, а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите”, посочи Василев.

Според него неслучайно руският президент е развил темата именно в Крим. Той припомни, че през есента предстои динамика в българо-руските отношения, в началото на октомври ще има и среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.

„В Източна Европа има две групи страни – едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ресурсите на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха”, коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в София.

По думите му изказването за това, че България се е отказала от „Южен поток” е част от „ритуални изказвания”. „За Русия това е начин да натиска Украйна”, каза той отново и допълни: „Никой в България не може да направи нищо за това да стане ли „Южен поток” или не”.

Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си. Дипломатът посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и се засилва тази зависимост. „Прекратяването на това зависи от нас, имаме своите възможности, а това, че не ги използваме, са местни особености”, подчерта той.

По темата за високите цени на горивата Илиян Василев заяви, че в България имам „пленена воля” за намаляването им. „На пръв поглед от това се облагодетелстват рафинериите и дистрибуторите, но на втори поглед те не могат да се облагодетелстват без съзнателното бездействие на институциите и там стигаме до въпроса „Кой”, отбеляза експертът.

„Цунамито мина първо през една банка и сега е в енергетиката – в нея все още има много кеш, а особено преди изборите са нужни още пари”, коментира още Илиян Василев.

3 Comments

  1. Не, Русия има нужда от нас, а българският народ има въпиеща нужда от руските ни братя, от руските ни корени и взаимоотношения, страната с която сме едно по религия, език, писменост, традиции! Русия е нашето спасение! Вън на янките и продажното проамериканско правителство на Боко – бандита!

  2. Не, Русия има нужда от нас, а българският народ има въпиеща нужда от руските ни братя, от руските ни корени и взаимоотношения, страната с която смеедно по религия, език, писменост, традиции! Русия е нашето спасение. Вън на янките и продажното проамериканско правителство на Боко – бандита!

    • Нещо ми се губи информацията за руските ни корени. Изброените език, писменост и религия са дадени от България на Русия, която е много по-млада държава от нашата. Останалото ще пропусна да коментирам. Няма причина.

Коментарите са ограничени.