Спорове в Бундестага да гласува ли помощта за Гърция

Бундестага

 

Германският Бундестаг трябва да гласува третата спасителна програма за Гърция. В управляващия Християндемократически съюз обаче избухнаха спорове за предстоящото отпускане на средства на Атина ден преди вота, съобщава БНР.

Проблемът е, че Гърция обяви, че вероятно средствата от новия пакет няма да й стигнат. Към това се добавят и неяснотите около подкрепата за МВФ за програмата.

Днес по обед гласуване за новата спасителна програма трябва да се състои и в парламента в Холандия. Холандските депутати вече бяха извикани да се върнат от отпуските си за вота.

Междувременно парламентът в Испания даде одобрението си за помощта. „Против“ гласуваха едва 20 депутати като малката крайнолява партия Обединена левица бе единствената, която се противопостави.

На 14 август Еврогрупата прие решение за отпускане на трети спасителен финансов пакет за Гърция на стойност до 86 милиарда евро. Говорителят на Европейската комисия Аника Брайдхарт каза, че обемът на помощта може да бъде и по-малък от тази сума, например ако МВФ пусне собствена програма за подпомагане на Атина. Германското министерство на финансите обаче смята, че нуждите на гръцката страна са по-големи и тя ще има нужда от 92 милиарда евро.