Цените на наемите тръгват нагоре

В Банско в момента би могло да се намери имот и за 350 евро на кв. м.

Жилище

Цените на наемите вървят нагоре, докато цените на продажбите са по-стабилни, покачването при тях е с по-бавни темпове. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net. В момента е периодът на наемите, който продължава до октомври месец, каза още тя.

Като цяло продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство.  „За съжаление по-малко са предложенията, които отговарят на тези критерии“, обясни експертът.

Наемите поскъпват заради голямото търсене и затова, че няма предлагане на качествени имоти. Появяват се платежоспособни клиенти, които имат добра работа, които търсят качествен имот – с локация, с нови мебели, в добро състояние, по възможност с паркинг, да е ново строителство. Тези предложения обаче са малко, обясни Стойчева.

По думите й пазарът на наемите е доста по-специфичен от този на продажбите. В периода на криза се появиха доста фирми, които навлязоха в този сегмент. Това е един вид „бързооборотна стока“ и не всички са коректни посредници, предупреди Стойчева. Затова трябва да се внимава, за да не се попадне и на подвеждащи обяви.

Нейният съвет е търсещите да се обърнат към утвърдена агенция с авторитет в бранша. „Когато човек вече е търсил имот, той има поглед върху фирмите“, каза Стойчева. В imoti.net има екип, който се занимава с достоверността на обявите. Но и този, който публикува обява в сайта, носи отговорност за съдържанието и за истинността на фактите.

От друга страна, когато наемодателите започнат да сключват договори с агенциите, те си гарантират, че техните обяви няма да се предлагат от такива, които биха злоупотребили с информацията. „Когато няма договор, цената на продажбата или наема пада“, обясни Стойчева.

Другата тенденция е, че има плавно покачване при цените за продажба на качествените имоти. Но и тук интересът е към добрите имоти, ново строителство.

При ваканционните имоти особеното е, че планинските имоти в момента представляват по-голям интерес. Те се търсят и поради факта, че там цените доста паднаха. В Банско в момента би могло да се намери имот и за 350 евро/кв. м. По черноморските ни курорти има повече предложения и по-малко търсене, обобщи Стойчева.

От Инвестор.бг

1 Коментар

Коментарите са ограничени.