Аполония 2015 – малко хора, но от сърце

Тази година фестивалът привлякъл и по-зряла публика, отчита проф. Димо Димов, основател на Празници на изкуствата

аполония

Няма хора – отчетоха аполонци. Няма билети – отчетоха хората. Това беше общото усещане за тазгодишните празници на изкуствата в Созопол „Аполония“.

Видимо по-малко курортисти почитатели на музиката, литературата и театъра имаше това лято на фестивала, който се проведе от 28 август до 6 септември. От това се оплакаха дори местните търговци и лелите, които дават квартири в Стария град, но те всяка година се оплакват.

Проф. Димо Димов, основател на Празници на изкуствата Аполония, и кметът на община Созопол Панайот Рейзи отчетоха силен 31-ви фестивал в интервю за БНТ.

Общината в града помага последните 7-8 години истински на Аполония, защото вижда смисъла и ефекта от фестивалния туризъм, подчерта кметът Рейзи.

И има възможности още да помогне за удължаване на тези прекрасни празници – така отговори той на идеята за повече дни за Аполония, подкрепена и от проф. Димов, ако има финансиране. Туристите идват все повече заради фестивалите, много от представленията, които се провеждат в амфитеатърът в стария град, са безплатни и в дни на криза привличат повече посетители, коментира Панайот Рейзи, като отбеляза и сериозното подпомагане на тези събития от общината в Созопол.

“Тази година забелязвам нещо интересно в публиката – има концерти, които се посещават и от “бели коси”, отбеляза проф. Димо Димов и коментира, че програмата тази година е привлякла и по-възрастна публика в разрез с традицията, когато предимно млади хора са били зрители и участници в представленията и концертите.

Това е радващо, защото тези хора са ценители, които знаят защо са дошли, подчерта той пред БНТ и поясни, че Аполония никога не е мислен като елитен фестивал, освен в едно – да кани елитни артисти.

„Как си намерихте билети за Мариус? Няма от месеци“, „Ще слушаме БТР отвънка, не ми се дават 20 лева“, „Много слабичко тази година, има толкова много млади изпълнители, да бяха поканили някой“ – коментарите са на хора от опашката на касата.

Местните отчитат, че има отлив от фестивала и една от причините е промяната в датите на събитието, които сега са променени уж за удобство на публиката – от най-близкия до 1 септември петък до по-следващата неделя.

„Едно време всички знаеха, че Аполония е от 1 до 10 септември. След това имат време да подготвят децата за училище и летният сезон е закрит“, коментира собственик на бар в Созопол. По думите му изместването на фестивала проваля и края на сезона на заведенията.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/s960x960/1557195_688844231246295_6892604073955708656_o.jpg
Огнян Герджиков беше в публиката на „Юбилей“ на Мариус Куркински. Снимка: Vevesti.bg

Въпреки значително по-малкото хора в морския град тази година, фестивалът отбеляза успех – разпродадени билети, пълен амфитеатър. За моноспектакъла на Мариус Куркински „Юбилей“ в читалището на Созопол дори се наложи да поставят допълнителни столове за почитателите му.

 

Камен Донев след гаф на Апоплония: Могат да ме свалят от сцената само ако ме застрелят

DSC_1106
Снимка: Vevesti.bg

Могат да ме свалят от сцената само ако ме застрелят. Това обяви актьорът Камен Донев, след като технически гаф прекъсна тока по време на изпълнението му на Аполония.

Той и оркестърът му продължиха песента, въпреки повредата, под аплодисментите на публиката.

„Хората са свикнали да ме разпознават по-често в комедийно ампоа, но аз като всеки нормален човек имам зад себе си преживяни какви ли не работи и с тях са свързани определени мелодии и песни, които аз много харесвам. От както активно се занимавам с театър, с кино, въобще с изкуство, събирам в себе си тези песни и реших, тъй като България има чудесни музиканти и някои от тях са ми приятели, решихме да осъществим тази идея за тъжни песни“, каза Камен Донев.

„Тъжните песни имат своето очарование, особено излъчване, обединяват хората по особен начин и парадоксално може би ще ви се стори, носят една веселост“, добави той.

Актьорът поздрави с две песни майка си, която беше в публиката на амфитеатъра в Созопол.

Публиката върна Камен Донев няколко пъти на бис. „Честита Нова година!“, обърна се той към зрителите и обясни, че концертът ще бъде излъчен по БНТ на Нова година.

Безкрай аплодисменти за „Юбилей“ на Мариус

DSC_1278
Преди началото на „Юбилей“

Едно от безспорните събития на тазгодишната Аполония беше моноспектакълът „Юбилей“ на Мариус Куркински.

Актьорът и режисьор разказа, че за него представянето на фестивала винаги е вълнуващо преживяване и публиката тук му е мярка. Причината е, че това е първото място, на което е изигран първият му моноспектакъл “Дон Жуан” през 1993 г.

Мариус припомни, че е играл всичките си моноспектакли на Аполония и това за него е нещо задължително.

“Публиката тук е настроена за среща с изкуствата, тя е друг тип публика, тя е на други честоти, тя е много повече готова да се вслушва, да се вглежда, да бъде готова за нова информация”, каза той.

След представлението му в созополското читалище на 2 септември публиката се изправи на крака и аплодисментите продължиха близо 10 минути.

Sentimental Swingers

Sentimental Swingers

Гости в “Денят започва с култура” бяха  Андрония Попова, Вера Шандел и Десислава Андонова от Sentimental Swingers  Снощи те представиха своя дебютен албум на “Аполония”. В него са събрани авторските им песни, създадени през годините им заедно, и две композиции на Йосиф Цанков. В албума има песни на английски и на български език.

Sеntimental Swingers обявиха и предпремиерата на документален филм за България през техния поглед. Той се нарича “Животът е един безкраен танц” и ще бъде показан тази вечер от 23:00 часа в рамките на фестивала “Аполония”. В него е разказана близката история на страната ни през техния поглед и тяхната чувствителност. Става въпрос за поколението, което реши да остане в България, въпреки всичките несгоди и да правят нещо, което здравата логика не предполага да се прави в тези обстоятелства. Този филм съдържа много и интересни спомени.