Кунева и Лукарски остро нападнаха Радан Кънев, блокът видимо се цепи

Декларацията е изпъстрена с изрази като „провокативно“, „неистини“ „подмяна“, „опит за бламиране“, което поставя под съмнение по-нататъшното съществуване на Реформаторския блок
Кунева Лукарски
Снимка: Реформаторски блок

 

Часове след извънредната пресконференция на ДСБ, в която Радан Кънев обяви, че са постигнали съгласие засега за явяването на изборите само с НПСД и БЗНС, останалите две партии от блока – ДБГ и СДС реагираха с остра декларация, разпространена до медиите.

„Ръководствата на СДС и ДБГ изразяват категоричното си несъгласие с опитите на партньорите си от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС, – да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите“, се посочва в позицията.

„На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС, е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в РБ. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии“, се посочва в позицията.

От ДБГ са поискали единна регистрация на реформаторите за местния вот още на 18 април 2015 г., след което още 6 пъти различни форуми на формацията официално са потвърдили тази политическа позиция. Съюзът на демократичните сили на 9 юли заяви позицията си за единна регистрация при спазване на Учредителното споразумение на РБ от декември 2013 г., напомнят двете партии.

Според представители на СДС и ДБГ несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна. Те изразяват силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани. За утре, 31 август, са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране, допълват от двете формации.

Ходът на партньорите им обезсърчава структурите по места и дава предимство на опонентите на РБ, смятат от СДС и ДБГ. Според тях приоритетите на националната политика, в която участват като управляващи партии, изискват изграждане на политическия диалог, а не неговото разрушаване чрез подобни акции.
Призоваваме партньорите ни от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията, се посочва още в позицията.

По рано днес Радан Кънев /ДСБ/ посочи, че на този етап трите партии – ДСБ, БЗНС и НПСД, са стигнали до съгласие за единната регистрация на местните избори. По думите му е въпрос на дни и за останалите две партии да се присъединят. При всяко положение волята ни за единна регистрация на целия Реформаторски блок е непроменена, а дори засилена, каза Кънев.

От БТА

2 Comments

Коментарите са ограничени.