Днес в СДС – среща за спасяване на изборите и блока

Меглена Кунева

 

„Не е нормално в Реформаторския блок да си говорим през медиите и това не е мой избор. Моят избор е да се съберем и да обсъдим”, коментира в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът и лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

„На 31 август трябва да се съберем всички лидери на партии в Реформаторския блок и да обсъдим как ще се явим на изборите. Когато ден преди това се създава впечатлението, че има партии, които се дърпат от единството, това не е добра атмосфера за провеждане на този разговор. Това просто не е истина”, добави Кунева. ”Ние сме за единната регистрация на изборите”, подчерта тя.

„На 18 април „България на гражданите” първа от всички партии каза, че иска единна регистрация на Реформаторския блок, на 20 май Изпълнителният съвет потвърди това, на 9 юни ние утвърдихме проект на коалиционно споразумение. Не ни е минало и през ум да поканим една от партиите или две от партиите или три от партиите, за да можем да си подпишем сепаратистко споразумение, просто го изпратихме до всички партии”, припомни Кунева.

Преди около месец Найден Зеленогорски заплаши, че ще подаде оставка, ако партиите не седнат и не се разберат за регистрацията. Той беше пряко потърпевш от липсата на решение, защото е председател на предизборния щаб.

„Найден Зеленогорски е човекът, който събирайки се всеки ден с ръководствата на петте парти, успя да постигна 90 % съгласие по места за единна регистрация на Реформаторския блок. Имаме вече единни кандидатури на много места”, каза в тази връзка Меглена Кунева.

Сигналите от страната обаче са разочароващи. На места при преговорите за съставянето на местни избирателни комисии на Реформаторите се правят спънки, защото се оспорва валидността на пълномощните, които имат. Засега те са издадени на всеки от общинските лидери по места на отделните партии, които имат противоречи и това прави кашата още по-голяма.

В Кърджали дори се говори за подправяне на подписи на пълномощни от местната лидерка на СДС.

Въпреки призивите разговорите да не се водят през медиите, в момента се получава точно това.

Според източници на „Дневник“ тази среща (днес в сградата на СДС, б.ред.) е била предварително насрочена, преди  ДСБ, БЗНС и Народна партия „Свобода и достойнство“ да обявят публично, че са постигнали съгласие за единна регистрация.

Въпросът тогава е защо не изчакаха днешната среща?