Калфин: Антикорупционният закон има слаби места

Ивайло Калфин 1

 

Корупция има, защото липсват достатъчно контрол и обществен натиск върху всяка една институция. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По думите му например прокуратурата трябва да се отчита много по-често пред Народното събрание.

Министър Калфин обясни, че няма логика прокуратурата да се политизира и да създаде орган, който да решава на основата на анонимни сигнали. “ „Имаме спец прокуратура, спец съд, БОРКОР, Сметна палата… За да се преборим с корупцията, трябва да заработят тези органи, не да създадем нов.

Каква е гаранцията, че този нов орган, който е изцяло политически, ще бъде ефективен? Ние реагирахме още в началото на този законопроект. Меглена Куневаказа – „Подкрепете го на първо четене, пък ще коригираме между двете четения“, цитира Кафлин.

Той даде за пример една от слабите места на проектозакона – според него, ако министър и председател на регулаторен орган разменят няколко думи, това е основа за корупция. „Коато внесохме закона, в БНР се разминах с шефа на КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) Иван Иванов. За 3-те думи, които разменихме, трябваше да влезем по 3 години в затвора, даде пример Калфин.

Във връзка с нивото на заплатите у нас, Калфин подчерта, че дори, когато икономиката се развива, заплатите у нас не се увечилават съ същия процент. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда. Дупките основно са в средно квалифицираната част – майсторите – тези, които не са със задължително образование“.

Социалният мимистър напомни, че няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да се пребори с корупцията.

По думите му най-малко безработни са хората, които са по-високо образовани, но те пък обикновено не работят по специалността и започват работа след 25-годишна възраст, което според министъра е късно.
„В IT сектора например търсят хора, които знаят езици. Доколкото знам, там вече са наети бежанци“, каза вицепремиерът.