Плевнелиев: Скандинавските пазари са сред приоритетните за България

Президентът удостои с орден „Мадарски конник“ I степен извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция у нас Хелена Пилсас Алин

вунжшв

„Скандинавските пазари са сред приоритетните за България, а Швеция е естествена врата към тях.“

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който удостои с орден „Мадарски конник“ I степен извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция в Република България  Хелена Пилсас Алин на официална церемония днес.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за заслугите й за укрепването и развитието на българо-шведските отношения.

„Отличието е признание за приноса на посланик Хелена Алин за  развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Швеция“, заяви държавният глава в приветствието си. Президентът подчерта, че по време на мандата на посланик Алин търговско-икономическите отношения между България и Швеция се развиха успешно. През 2014 г. двустранният стокообмен е отбелязал ръст с 14% спрямо 2013 г., като е достигнал 300 млн. евро. Преките инвестиции на Швеция в България за периода 1996-2014 г. възлизат на 200 млн. евро.

„Принос за тази положителна тенденция несъмнено има Българо-скандинавска търговка камара, в която членуват повече от 70 компании. Скандинавските пазари са сред приоритетните за България, а Швеция е естествена врата към тях“, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза и устойчивия ръст на туристическия обмен през последните години, като над 10 хиляди български граждани са посетили скандинавската държава.

„Благодарение на своята активна роля в преодоляването на хуманитарната криза в Сирия и Ирак, Швеция познава отблизо предизвикателствата пред държавите от региона на Югоизточна Европа“, каза още президентът Плевнелиев.

През изминалата година  шведската страна е приела повече от 40 хиляди бежанци. „Необходимостта от солидарност и споделяне на отговорностите е по-належаща от всякога. Високо оценяваме готовността за сътрудничество по въпросите на миграцията и справедливото разпределение на тежестта, предизвикана от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС“, подчерта още Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

В словото си държавният глава изрази благодарност и за последователната подкрепа на Кралство Швеция за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство.

От своя страна, Хелена Пилсас Алин благодари на българския президент за „откритостта към дипломатическата общност“. „Това е голям капитал за нашето сътрудничество“, каза посланик Алин и изрази убеденост, че отношенията между България и Швеция ще продължават да се разширяват и задълбочават и в бъдеще.