Икономиката на Русия рязко се сви

Страната продължава да страда от ниските петролни цени и от западните санкции

русия икономика

Икономиката на Русия се сви много рязко през второто тримесечие на годината, тъй като страната продължава да страда от ниските петролни цени и от западните санкции. Дълбоката ерозия на руската икономика през трите месеца до края на юни беше потвърдена във вторник от данни на Федералната статистическа служба в Москва, предаде БНР.

Според окончателни данни на статистиката, брутния вътрешен продукт на Русия се сви през второто тримесечие с цели 4.6% спрямо година по-рано и след понижение с 2.2% през първото тримесечие на годината. Данните бяха по-лоши от средните прогнози за спад на БВП с 4.5% и показват, че руската икономика се намира в най-дълбока рецесия от 2009 г. насам.

Това е факт в резултат на новия спад на цените на петрола, както и на оставащите в сила западните санкции с оглед на участието на Москва в кризата в Източна Украйна. Отстъплението на рублата в началото на годината и последвалото нарастване на инфлацията също изиграха негативна роля, подкопавайки значително вътрешните потребителски разходи.

Рублата изгуби повече от 40% от стойността си спрямо долара през последните 12 месеца, което я направи един от най-слабо представящите се валути в световен мащаб. В същото време негативния ефект от слабите цени на петрола се пренесе в редица други части на руската икономика. Индустриалното производство в страната падна през юни за пети пореден месец, отчитайки най-продължително влошаване от 2009 г. насам, докато промишлеността също се влоши изненадващо през юли.

Преди време централната банка на страната предупреди, че тя може да ревизира надолу прогнозата си за свиване на БВП с 3.2% през тази година с оглед на по-слабо от очакваното представяне на вътрешното търсене през първите шест месеца. Банката също така заяви, че страната може да се окаже в икономическа рецесия и през следващата година, ако през 2016 г. цените на суровия петрол останат под 60 долара за барел.